Пенсії в Україні: як політики обіцяють забезпечити українцям гідну старість

Читать на русском
Підвищення пенсійного віку та стабільність пенсійних виплат – що з цього приводу обіцяють українські політики.

Міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що в найближчі десять років в Україні не буде необхідності підвищувати пенсійний вік. Заява дуже актуальна, адже цим питанням стурбовані багато українців і обговорення підвищення триває вже кілька років. Хто ще обіцяв не підвищувати пенсійний вік і реформувати пенсійну систему – в матеріалі «Слова і Діла».

Пенсійна реформа та, зокрема, підвищення пенсійного віку були однією з вимог Міжнародного валютного фонду для отримання чергового траншу. Однак кредитори та українська влада змогли знайти компроміс у цьому питанні. Про те, що питання про підвищення пенсійного віку зняте з порядку денного, ще в 2015 році заявив Павло Розенко (тоді обіймав посаду голови Мінсоцполітики).

«Зараз ми не плануємо підвищувати пенсійний вік. Головні причини: низька тривалість життя в Україні, погані умови праці та відсутність реального економічного ефекту від такого кроку. Нам вдалося переконати МВФ, щоб питання підвищення пенсійного віку було взагалі зняте з порядку денного», – заявив Розенко.

У 2017 році в Україні було заплановане проведення пенсійної реформи. У зв'язку з цим на початку минулого року Андрій Рева та міністр фінансів Олександр Данилюк знову заявили, що вік виходу на пенсію не змінюватимуть.

«Загальний пенсійний вік потрібно залишити таким, яким він є. Ми вважає, що його чіпати не можна», – зазначив Рева.

Реформа була схвалена Верховною Радою України в жовтні (хоча Рева обіцяв, що вона буде запущена із січня 2017 року). Пенсійна реформа не передбачає підвищення пенсійного віку, проте передбачає збільшення страхового стажу. Таким чином, Данилюк і Рева свою обіцянку формально виконали.

За реформу проголосував, зокрема, народний депутат Олег Ляшко, який раніше обіцяв домогтися збільшення розміру мінімальної пенсії. Нардеп Сергій Мельник, який обіцяв скасування спеціальних пенсій і встановлення єдиних для всіх категорій громадян правил нарахування пенсії, також проголосував «за».

Ухвалений закон передбачає осучаснення пенсій. Таку обіцянку в квітні 2017 року надавав Павло Розенко. Він також обіцяв, що жодних обмежень прав працюючих пенсіонерів не буде. Свою обіцянку він виконав: пенсійна реформа скасовує 15% податку з працюючих пенсіонерів, таким чином, знімає обмеження на одночасне отримання зарплати й пенсії. При цьому фракція «Батьківщини», яка виступала за скасування податку, за документ не голосувала.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман також виконав свою обіцянку підвищити пенсії з 1 жовтня – їх перерахунок здійснюватиметься з використанням єдиного показника середньої зарплати за 2014-2016 роки в розмірі 3 тисяч 764,4 гривні.

Цікаво, що в березні минулого року Ляшко заявив, що його партія ініціює відставку Гройсмана, якщо пенсії не будуть підвищені з 1 травня. Згодом нардеп Дмитро Лінько повідомив, що «радикали» ініціюють питання про відставку уряду, якщо пенсії не будуть підвищені з 1 червня. Однак, незважаючи на те, що вимоги «радикалів» не були виконані, відставку Кабінету міністрів вони не ініціювали.

Новий рік почався з нових обіцянок щодо пенсій. Так, депутат Наталія Королевська заявила, що звернеться до суду, якщо Кабмін проігнорує постанову парламенту про підвищення виплат військовим пенсіонерам: «Якщо уряд проігнорує постанову Верховної Ради, ми будемо звертатися до суду, відповідний позов уже готовий».

У процесі виконання перебуває обіцянка Реви про те, що уряд забезпечить стабільну виплату пенсій. А Гройсман минулого року заявив, що протягом 7 років зробить Пенсійний фонд бездефіцитним. «Зараз дефіцит Пенсійного фонду – 141 мільярд гривень. Зробимо, щоб протягом 7 років Пенсійний фонд був бездефіцитним», – обіцяв прем'єр.

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд розкритикував пенсійну реформу.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: