Пенсійна реформа: що потрібно знати молоді

Читать на русском
Андрій Новакекономіст
Павло Кухтачлен «Стратегічної групи радників з підтримки реформ»

Що далі, то складніше буде отримати пенсійні виплати. Реформа змінила систему нарахування пенсій. Коефіцієнт страхового стажу зменшили з 1,35 до 1, а мінімальний страховий стаж, навпаки, різко збільшили.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

Експерт наголосив, що з цього року недостатньо буде досягти пенсійного віку, оскільки потрібно мати мінімум 25 років страхового стажу – періоду, протягом якого сплачувалися страхові внески.

«Через 10 років потрібно буде мати вже 35. Це нереальний показник. Чомусь не беруть до уваги те, що багато українців або сидять без роботи, або працююють неофіційно, або працююють за кордоном через те, що не змогли знайти гідної роботи в Україні», – підкреслив він.

Перерахунок пенсій та борщовий набір: на скільки реально зросли виплати«Слово і Діло» порахувало, як збільшились пенсії відносно борщового набору. Що тепер можуть дозволити собі пенсіонери – дивіться в нашій інфографіці.

«Внаслідок реформи троє молодих людей із чотирьох змушені будуть вийти на пенсію пізніше, за новим законодавством, у 65 років, і нарахують їм мінімальну пенсію в розмірі 1,5 тисячі гривень, а це лише 43 євро», – уточнив економіст.

Водночас заступник співголови «Стратегічної групи радників за підтримку реформ» Павло Кухта вважає, що не все однозначно, оскільки з плином часу може постати питання, чи існуватиме ця система через 30 чи 40 років, коли нинішня молодь виходитиме на пенсію.

«Цілком імовірно, що не буде. Це не залежить від системи, солідарного рівня як такого. Солідарна система в принципі не здатна працювати в умовах демографічного тиску. Вона була вигадана, запущена та розрахована на розширення – кількість людей, які працюють, платять у систему, збільшується щодо пенсіонерів. Тоді система працює. Коли пенсіонерів дедалі більше, а птих, хто працює, менше, така система арифметично не здатна підтримувати високі пенсії», – пояснив експерт.

На його думку, питання молоді – це питання не реформи, а радше сумнівної життєздатності солідарної системи як такої.

Раніше аналітики «Слова і Діла» опрацювали всі розроблені Кабміном новації та показали, як саме вони позначяться на простих українцях.

Детальніше про недоліки та переваги пенсійної реформи – за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: