Пенсійна реформа набула чинності

Читать на русском
Пенсійна реформа, яка передбачає підвищення необхідного страхового стажу для виходу на пенсію до 25 років у 2018 році та щорічне поступове підвищення до 35 років до 2028 року, набула чинності.

Урядовий законопроект №6614 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» сьогодні, 11 жовтня 2017 року, набув чинності.

Документ був опублікований у виданні «Голос України» 10 жовтня. Закон набуває чинності з дня, наступного після дня ​​його публікації.

Пенсійна реформа: хто дав вирішальні голосиЯкі фракції підтримали зміни до пенсійних законопроектів, хто утримався, а хто голосував проти – ми зобразили на одній інфографіці.

Зокрема, передбачається підвищення необхідного страхового стажу для виходу на пенсію до 25 років у 2018 році та до 35 років щорічно до 2028 року.

Документом пропонується перегляд умов призначення пенсії за віком у 60 років із 1 січня 2018 року. Разом із тим застрахована особа має право самостійно визначити свій пенсійний вік. Встановлюється, що в 60 років виходять на пенсію ті особи, які на 1 січня 2018 року матимуть 25 років страхового стажу, а діапазон вимоги щодо страхового стажу щорічно збільшуватиметься на 12 місяців до досягнення 35 років у 2028 році. У 63 роки виходитимуть на пенсію ті особи, які на 1 січня 2018 року матимуть 15 років страхового стажу. У 65 років виходитимуть ті особи, які на 1 січня 2019 року матимуть 15 років страхового стажу, проте не матимуть 16 років. При цьому передбачається на перехідний період (3 роки) при втраті роботи призначати державну соціальну допомогу за наявності 15 років страхового стажу.

Також у законі прописана можливість купівлі до 2 років відсутнього страхового стажу із застосуванням додаткового коефіцієнта 2 за період до 12 місяців і 1,5 – за період від 13 до 24 місяців.

Документом буде здійснений перегляд розміру та умов призначення мінімальної пенсії за віком. Так, на рівні прожиткового мінімуму пенсія в мінімальному розмірі призначатиметься особам, які мають страховий стаж 30/35 років для жінок і чоловіків відповідно.

При цьому з 1 січня 2018 року гарантія щодо забезпечення виплати пенсій у мінімальному розмірі на рівні 40% від мінімальної заробітної плати, але не менше ніж розмір прожиткового мінімуму, забезпечуватиметься особам, які мають страховий стаж 30/35 років, після досягнення ними 65 років.

Крім того, проектом вносяться зміни до закону «Про індексацію грошових доходів населення», що передбачають виключення із закону пенсій як об'єкта індексації грошових доходів населення. Тобто автоматична індексація пенсії проводитися не буде. При цьому документом величина оцінки одного року страхового стажу за період участі в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування зменшена з 1,35% до 1%.

«Запропонована зміна призведе до загального зменшення розміру пенсій, особливо тих, які призначатимуться після набуття чинності законом, у разі ухвалення цього законопроекту як закону. При цьому зменшення розміру пенсії порівняно з пенсією, яку призначили б цій особі за нині чинним законом, буде особливо значним у осіб, що мають великий страховий стаж», – зазначається у висновку Головного юридичного управління Верховної Ради.

Крім того, в управлінні підкреслюють, що запропоноване в проекті поетапне збільшення страхового стажу не забезпечує в такий короткий період можливість придбання громадянами передпенсійного віку додатково до 10 років страхового стажу.

Нагадаємо, 8 жовтня президент України Петро Порошенко підписав законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» (пенсійна реформа).

Раніше економіст Андрій Новак розповів «Слову і Ділу», чи зможуть українці почати накопичувати пенсії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: