Давос-2018: чого очікувати Україні від Всесвітнього економічного форуму

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Традиційний, вже 48-й за ліком Всесвітній економічний форум у Давосі має стати чи не найбільш насиченим за порядком денним із часів свого заснування. Під час цьогорічного форуму в швейцарському гірськолижному курорті очікується найбільше представництво лідерів країн «Великої сімки». На відміну від минулого року, у 2018-му Давос відвідають президент США Дональд Трамп та канцлер Німеччини Ангела Меркель. Крім того, приїдуть президент Франції Еммануель Макрон, британський прем'єр Тереза Мей, прем'єр Канади Джастін Трюдо, голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер. І це ще не весь список світових лідерів.

Всесвітній економічний форум у Давосі – це не просто дискусійний майданчик, під час якого світові лідери, політики, лауреати Нобелівської премії, відомі науковці, публіцисти обговорюють найбільш актуальні проблеми людства в масштабі всієї планети та шляхи їх розв’язання. Це ще й зручний майданчик для неформальних зустрічей на найвищому рівні, які, до того ж, можуть відбуватися в досить комфортних умовах відсутності сторонніх очей, камер та диктофонів ЗМІ. Звісно, журналісти також запрошені та висвітлюватимуть усі теми порядку денного форуму. Втім, узяти участь у роботі форуму не так просто: членські внески стартують від 20 тисяч доларів і можуть сягати 40 тисяч доларів залежно від представництва.

Цього року на форумі в Давосі очікується участь рекордної кількості гостей – близько 3 тисяч. Подія триватиме 4 дні – з 23 до 26 січня. Найбільша делегація цього року буде від США: разом із президентом приїдуть близько 600 делегатів. Активно працюватиме під час форуму й президент України Петро Порошенко. Зокрема, запланована низка важливих зустрічей на високому рівні – з президентом США Дональдом Трампом та директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард. Про що говоритимуть світові лідери з українським президентом та якою буде загальна тональність щодо України, поки залишається інтригою.

Топ-теми Давоса-2018

Насправді, на економічному форумі в Давосі немає тем, які б не обговорювалися. Слоганом цьогорічної зустрічі є «створення спільного майбутнього в надломленому світі». Передусім у центрі уваги будуть питання глобалізації світу. На відміну від минулорічного форуму, в 2018 році в порядку денному переважатимуть більш політичні теми.

«Ланч Пінчука»: в меню – Україна?Відмова Порошенка, Климпуш-Цинцадзе й ключових європейських політиків відвідувати «ланч Пінчука» в Давосі є своєрідною акцією протесту проти його поглядів на відносини Києва з Москвою, але, схоже, що в цьому питанні в хід пішла важка артилерія.

Річ у тім, що більшість політиків та представників великого бізнесу стурбовані викликами, перед якими постав світ за останні десятиріччя. Очікується нова економічна криза, пов’язана передусім із глобальними екологічними проблемами та нерівномірним розподілом капіталів. Так, напередодні форуму авторитетна міжнародна організація Oxfam International оприлюднила [результати дослідження] (http://money.cnn.com/2018/01/21/news/economy/davos-oxfam-inequality-wealth/index.html), які виявили, що кожні 8 із 10 зароблених доларів у світі акумулюються в капіталах 1% мешканців планети. Тобто капіталізм у сучасному вимірі досяг усіх можливих дисбалансів, і не враховувати усіх супутніх ризиків – а це і екологія, і соціальна напруга, бідність, тероризм – уже просто неможливо.

Також активно обговорюватимуться теми співпраці у світі та подолання розбіжностей у суспільстві. Говоритимуть, як вирішити проблеми тероризму, дискримінації за релігійними та національними ознаками, як подолати корупцію. Окремо цьогоріч стоїть тема гендерної нерівності – напередодні Давосу-2018 стався знаковий скандал щодо дискримінації жінок у світі не лише у різних сферах життя, але й під час представництва на самому економічному форумі. Тому цього року вперше головуватимуть на Всесвітньому економічному форумі відразу сім впливових жінок, серед яких директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард, генеральний директор IBM Гінні Рометті, прем'єр-міністр Норвегії Ерна Солберг, прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді та інші.

Серед іншого, особливо актуальними будуть теми кібербезпеки та викликів, пов’язаних із появою такого явища, як криптовалюти. Топ-темами будуть наукові інновації, генна інженерія, питання про роль штучного інтелекту та віртуальна реальність. Загальний розмах вражає: під час 4-денного заходу заплановані 400 сеансів панельних дискусій.

Також однією з «родзинок» цьогорічного Давоса має стати програмна промова президента США Дональда Трампа в останній день роботи форуму, 26 січня. Очікується, що Трамп може виголосити певні сенсаційні тези щодо економічної та геополітичної ролі США у всесвітньому контексті.

Проукраїнська активність

Українська делегація бере участь у форумі останні 10 років. Цьогоріч у Давосі розпочав роботу Український дім, головною темою якого заявлена «Україна: креативність, інновації, можливості». Традиційно в рамках форуму відбудеться й так званий «український сніданок», організований зусиллями олігарха Віктора Пінчука. Минулого року Петро Порошенко відмовився від участі в «українському сніданку» через появу в західних ЗМІ програмної статті Пінчука про досягнення компромісного миру з Росією в питаннях конфлікту на Донбасі та анексії Криму.

Форум у Давосі: чи є шанси залучити інвестиції та домовитися з МВФУ швейцарському Давосі стартує 48-й Всесвітній економічний форум, в якому візьме участь президент України. На полях форуму запланована зустріч з Крістін Лагард. Що означає участь у форумі для Києва та які шанси домовитися з керівництвом МВФ, розбирались експерти.

Цікаво, що під час форуму 2016 року щодо України лунали критичні заяви відомих політиків у питаннях слабких досягнень у боротьбі з корупцією. Так, екс-президент Єврокомісії Жозе-Мануель Баррозу під час форуму наголосив на необхідності нарешті перейти від розмов до справ. «Якщо не вирішите проблему корупції, то міжнародне співтовариство, ЄС, США не зможуть оцінити ваші успіхи», – наголосив він під час розмови з представниками українського політикуму під час того самого «українського сніданку».

Минулого року Україна не була на порядку денному форуму, а представництво на традиційному «українському сніданку» було чи найбільш скромним за всі часи його проведення. Рік тому головним завданням президента разом із міністром фінансів та головою НБУ, які також брали участь у роботі форуму, було досягнення домовленостей та перемовини щодо залучення нових кредитів від МВФ та інших світових організацій. Складається враження, що окрім питання врегулювання конфлікту в Донбасі в контексті гуманітарної та екологічної катастрофи в центрі Європи, чимось іншим Україна поки не здатна зацікавити учасників форуму.

Давос останньої надії?

Цього року президент Петро Порошенко візьме участь у Всесвітньому економічному форумі в Давосі на тлі відразу кількох інформаційних скандалів.

Йдеться про жорсткі заяви від МВФ та Світового банку, які розкритикували президентський законопроект щодо антикорупційного суду. Саме створення цієї структури мало стати фінальним акордом у підготовці України до масштабної антикорупційної чистки. І саме ця вимога була однією з головних у продовженні співпраці з міжнародними кредиторами. Як і про що саме говоритиме тепер Петро Порошенко із директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард – суцільна інтрига. Чи переконуватиме у відданості співпраці, чи, можливо, висловить якісь інші аргументи для продовження кредитування?

Порошенко зустрінеться з Трампом у ДавосіПрезиденти України і США проведуть переговори під час Всесвітнього економічного форуму в швейцарському Давосі, який відбудеться 23-26 січня.

Ще одна знакова зустріч має відбутися між Петром Порошенком та Дональдом Трампом. Звісно, головною темою їхнього діалогу стане вирішення конфлікту на Донбасі, роль США у цьому процесі. Можливо, обговорюватимуть розширення військової співпраці, пошук можливих варіантів тиску на Кремль.

Скоріш за все, самі світові лідери чинитимуть тиск на українського президента в питаннях відсутності значного поступу в подоланні корупції та суттєвого прогресу з проведенням реформ. Втім, український глава держави може використати майданчик у Давосі й із власною метою – спробувати знайти нові можливості для співпраці із залученням кредитних коштів та інвестицій з альтернативних джерел.

Можливо, саме після цьогорічного форуму в Давосі стане остаточно зрозуміло, чи продовжуватиметься співпраця України з МВФ. Звісно, такий сценарій можливий, якщо вдасться заручитися підтримкою США, яка конче необхідна в протистоянні з Росією. Тоді, можливо, нинішнє керівництво держави може піти ва-банк і таки не погодитися на жорсткі вимоги й тон заяв міжнародних кредиторів – МВФ та Світового банку. Втім, готуватися до сенсацій не варто: ані особливої підтримки, ані якихось додаткових домовленостей експерти від участі української делегації під час форуму не очікують. Занадто великим є список вимог, які Україна ще має виконати, щоб сподіватися на подальшу підтримку партнерів. Ще менше успіхів, щоб спробувати підлаштувати світових лідерів під український контекст.

Олександр Радчук, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: