Вимоги МВФ до України: чи отримає Київ допомогу від кредиторів

Читать на русском
Ерік Найманфінансовий аналітик

Незважаючи на розбіжності, ймовірність надання кредиту від МВФ залишається високою, на рівні 70%, але лише завдяки тому, що підключилася досить важка артилерія з попередженням про те, що якщо вимоги не будуть виконані, то це заморозить програми кредитування Світового банку та інших організацій.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівний партнер компанії Capital Times Ерік Найман, оцінюючи заяву НБУ про те, що якщо до липня Україна не отримає транш від МВФ, програма кредитування буде перервана.

«Річ не лише в МВФ, адже якщо не буде траншу від Фонду, це заморозить великий пакет допомоги для України інших партнерів. Тому українська влада піде на виконання вимог МВФ і припинить наполягати на своєму небажанні уникнути неминучого», – зазначив Найман.

Він додав, що якщо все-таки українська влада не зможе поступитися своїми амбіціями, то будуть негативні наслідки.

Фінансист пояснив, що зараз якраз ідеться про те, що пакет реформ, який передбачає допомогу МВФ, іде за рахунок влади, а не населення, як було в перших пакетах реформ від кредиторів.

За його словами, якщо співпраця не буде продовжена, то вже восени почнеться серйозний девальваційний тиск на гривню.

«Літо ми ще якось протягнемо, там грає сезонний фактор, традиційно все досить спокійно, а ось восени почнеться політичне розгойдування, тому що в березні 2019 року відбудуться вибори. Зрозуміло, що влада спробує якось задобрити населення й збільшити соціальні витрати, що спровокує емісію. Це призведе до девальвації та зростання інфляції, на які вже очікують НБУ та Кабмін», – уточнив він.

Поточна девальвація вже є першим дзвіночком для української влади, наголосив фахівець.

«Це вже сигнал про те, що той період макроекономічної стабільності, який був, завершився. Економіка вже показала очевидне гальмування зростання, тому українська влада змушена буде все-таки відновити програму співпраці й піти на домовленості», – резюмував Ерік Найман.

За даними «Слова і Діла», ще влітку минулого року прем'єр-міністр Володимир Гройсман обіцяв, що до кінця 2017 року Україна отримає черговий транш від МВФ. Однак, як відомо, кредитори не надали допомогу Києву, відповідно, обіцянка має статус «не виконаної».

Детальніше про співпрацю України та МВФ – у матеріалі «Співпраця з МВФ. Як Фонд урізає підтримку України».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: