Як Україна позбувається російського впливу

Читать на русском

У 2017 році в Україні запровадили не лише економічні санкції проти Російської Федерації, а й «культурні». В травні 2017 року Петро Порошенко підписав указ про запровадження санкцій проти низки російських IT-компаній. Обмеження стосувалися Mail.Ru Group. Наприкінці травня в Україні заблокували доступ до соціальних мереж «Вконтакте» та «Одноклассники», а також до сервісів «Яндекса» і антивірусних компаній «Лабораторія Касперського» та DrWeb.

Через два місяці аудиторія «Вконтакте» в Україні, яка становила 9,8 млн осіб, скоротилася до 3,8 млн неунікальних візитів із комп'ютерів на день (на 68%). Відвідуваність сайту «Одноклассники» впала на 64% – з 4,6 млн до 1,6 млн візитів на день. Падіння відвідуваності інтернет-порталу yandex.ua досягло 65% – із 5,9 млн до 2 млн візитів на день. Кількість щоденних візитів скоротилася з 4,9 млн до 2,2 млн.

Після того, як провідні провайдери заблокували російські соцмережі, українці стали масово переходити на Facebook, а український підрозділ Mail.Ru закрився.

Торкнулися «санкції» й російських артистів. Гучний скандал розгорівся навколо російської співачки Юлії Самойлової, яка мала виступати від РФ на Євробаченні в Україні, однак 22 березня СБУ на три роки заборонила їй в'їзд на територію нашої країни через незаконний виступ у Криму.

Спецслужби РФ готували вторгнення в Україну через «ВКонтакте» і «Однокласники» - СБУСпецслужби Росії активно втілювали в життя інформаційно-психологічні операції проти України через соцмережі «ВКонтакте» і «Однокласники» в період підготовки до військового вторгнення.

Організатори Євробачення пропонували, щоб Самойлова заспівала через відеозв'язок. Але ані в Україні, ані в Росії цю ідею не підтримали. В підсумку РФ відмовилася від участі в конкурсі й від його трансляції. Хоча українська сторона пропонувала відправити іншого представника.

Через місяць українські прикордонники висадили з поїзда, що прямував із Москви до Києва, російську співачку українського походження Лоліту Мілявську. Підставою стала заборона співачці на в'їзд в Україну через незаконне відвідування в 2015 році анексованого Криму. До цього вона була впевнена, що такі дрібниці, як виступ на оккупованій території, жодним чином не позначаться на її касових зборах в Україні.

У травні СБУ заборонила в'їзд до країни сімом одіозним діячам російської культури, які неодноразово підтримували російську агресію: режисеру Микиті Михалкову, гумористу Михайлу Задорнову, акторам Олексію Паніну, Ірині Алфьоровій, Леоніду Ярмольнику, співачці Надії Бабкіній.

В липні «санкційний» список любителів виступати в окупованому Криму вже налічував 70 російських артистів, яким заборонили в'їзд в Україну на три роки.

На початку осені Міністерство культури України оприлюднило оновлений перелік діячів культури, які загрожують національній безпеці країни, що налічував 112 осіб. До нього потрапили Кустуріца, Гришковець, Сігал і ще близько двох десятків артистів.

До листопада більш ніж 1300 іноземних громадян, серед яких майже сотня артистів і діячів культури, було заборонено в'їзд в Україну через відвідування окупованого Росією Криму. А до початку 2018 року нев'їзних уже налічувалося 1500 осіб.

Під кінець 2017 року під заборону потрапили багато російських фільмів та сучасних серіалів. Мінкульт повідомив, що законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» внесені зміни до закону «Про кінематографію». Ці зміни передбачають, що Держкіно відмовляє у видачі або припиняє дію вже виданого державного посвідчення на право розповсюдження та демонстрування фільмів, якщо один із його учасників включений до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

1 грудня 2017 року 117 російських фільмів і серіалів залишились без ліцензії. Під заборону потрапили серіали «Свати», «Вороніни», «Вулиці розбитих ліхтарів». А перед новорічними святами в соцмережах не вщухали пристрасті з приводу заборони «Іронії долі, або З легким паром!» через те, що актриса Валентина Тализіна потрапила до чорного списку СБУ.

Однак, як з'ясувалося, цей фільм можна демонструвати в Україні. Як пояснив голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко, навіть якщо актор потрапив під заборону в Україні, але знімався у фільмі до 1991 року, то такий фільм не потрапляє під заборону.

Детальніше – на інфографіці.

Про те, як Україна торгувала з Росією та світом у 2017 році, дивіться на інфографіці «Слова і Діла».

Також раніше ми писали, що в США працюють над посиленням антиросійських санкцій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: