У Раді пояснили, чи є сенс посилювати відповідальність за порушення ПДР

Читать на русском
Члени профільного комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності виступають проти ухвалення законопроекту щодо посилення відповідальності за порушення ПДР.

Члени профільного комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності виступають проти ухвалення законопроекту щодо посилення відповідальності за порушення правил дорожнього руху.

Про це «Слову і Ділу» повідомив народний депутат, заступник голови комітету Віталій Купрій.

«Питання було включене до порядку денного сесії. Але на комітеті законопроект по суті ми ще не розглядали», – наголосив нардеп, говорячи про вірогідність того, що проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху» (№7286) буде внесений на розгляд сесійної зали до кінця цього року.

При цьому він підкреслив, що особисто виступає проти «закручування гайок» у цьому питанні.

Винуватицю смертельного ДТП в Харкові 8 разів ловили на порушенні ПДР за 2 роки20-річну Олену Зайцеву вже ловили на проїзді на червоне світло світлофора й перевищенні швидкості.

«Якщо ми говоримо про покращення безпеку руху, про необхідність врятувати життя, то це має бути системна робота. Має бути покращення інфраструктури, стану доріг, розмітки, наведення ладу в навчальних процесах – щоб права не купували й не продавали тощо. Ніхто до нас у комітет із цими пропозиціями не прийшов. А прийшли з пропозиціями затягнути паски, збільшити штрафи, позбавити водійських прав. Це неправильно», – вважає Купрій.

За його словами, сьогодні значна частина водіїв, затриманих поліцією за водіння в нетверезому стані, уникають відповідальності.

«Різні схеми використовуються. Одна з найбільш популярних – затягнути процес ухвалення рішення. Ну, ухвалимо ми закон, але чи змінить це ситуацію на дорогах, якщо залишиться така сам ситуація в судах? Це змінить лише розмір хабара, який треба буде дати судді, або поліцейському. Я не бачу в цьому сенсу», – сказав політик.

На його думку, «головне – це гарантування принципу невідворотності покарання».

«Якщо цього не буде, не буде нічого. Є всі статті, судіть за ними. В Харкові ж випадок відбувся (ДТП за участю Олени Зайцевої – ред.) – судять. Там не треба жодних додаткових змін до законодавства», – сказав депутат.

Нагадаємо, Кабінет міністрів підготував на розгляд Верховної Ради низку законодавчих ініціатив, що мають посилити покарання за порушення правил дорожнього руху.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: