Це і є Європа: в парламенті спрогнозували результат голосування за посилення покарання для порушників ПДР

Читать на русском
Верховна Рада підтримає законопроект, що посилює відповідальність водіїв за порушення правил дорожнього руху й надає поліції додаткові можливості для гарантуваня безпеки на дорогах.

Верховна Рада підтримає законопроект, що посилює відповідальність водіїв за порушення ПДР і надає поліції додаткові можливості для гарантування безпеки на дорогах.

Таку думку висловив «Слову і Ділу» народний депутат, член комітету ВР з питань забезпечення правоохоронної діяльності Євген Дейдей («Народний фронт»).

«Природньо, що цей законопроект буде підтриманий у парламенті. Ми намагаємося ухвалювати закони, які наближають Україну до Європи. На Заході – в Євросоюзі, в США поліція діє дуже жорстко з порушниками», – зазначив нардеп.

Також народний обранець згадав історію, що сталася з ним в Італії декілька років тому.

«Я їхав на автомобілі, на 2-3 кілометри перевищив швидкість, був зупинений поліцейським. За звичкою хотів вийти з автомобіля. Ну, як у нас заведено: виходиш, відповідаєш на запитання, пояснюєш ситуацію. Але італійський поліцейський просто коліном підпер двері й попросив покласти руки на кермо: команди вийти не було. Для мене це, чесно зізнаюся, було трохи дико. Але потім я зрозумів, що це і є Європа. Що порядок у них забезпечується в тому числі за допомогою жорстких заходів щодо порушників. У 2013-му році ми боролися за європейські правила та європейські цінності, ось тепер потихеньку й налаштовуємо життя, як в Європі», – сказав Дейдей.

Нардеп також не виключив, що жорсткі правила будуть негативно сприйняті водіями.

«Але нехай згадають 2013-й рік, як усі стояли на Майдані й вимагали жити по-європейськи. Під час будь-якого мітингу в Європі, якщо ти підійдеш на два метри до поліцейського, він застосує зброю. Не кажучи вже про те, що там неможливо безкарно підняти руку на поліцейського – теж отримаєш кулю. Таке, як у нас було, щоб кричали «мусора погані» та били поліцейських, в Європі неможливо», – сказав він.

Без гальм у головах: до чого призведе безкарність на дорогахПолітолог Олександр Радчук спробував розібратися, які ж наслідки для суспільства та держави матимуть безлад на дорогах та як можна цьому запобігти.

Нагадаємо, Кабінет міністрів пропонує посилити відповідальність за окремі правопорушення в сфері безпеки дорожнього руху. Зокрема, значно посилити покарання за їзду в нетверезому вигляді або під впливом наркотичних речовин, а також за вчинення ДТП в таких станах. Необхідність огляду водія на предмет його тверезості стає однією з причин зупинки.

Нові правила також посилюють відповідальність за зупинку в недозволеному місці, за перевищення швидкості. В уряді пропонують узаконити фото- та відеофіксацію порушень ПДР, а також зобов'язати водіїв і пасажирів неухильно підкорюватися наказам поліцейського при зупинці, передавати (а не пред'являти, як зараз) документи, не виходити з автомобіля без дозволу, надавати для огляду багажник, причепи, моторний відсік, салон, ніші, які можна оглянути без розбирання.

Нагадаємо, з 1 липня в Україні змінилися питання іспиту з ПДР.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: