Гра на випередження: чому «Народний фронт» пішов ва-банк

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Політична партія «Народний фронт» вперше за три роки з дати своєї тріумфальної перемоги на дострокових виборах парламенту влаштувала урочистий з’їзд. Для цього була орендована виставкова зала Мистецького Арсеналу, яку щільно наповнили рядами стільців для делегатів. Загалом очікувалося близько півтисячі учасників події.

Цікаво, що сам з’їзд начебто готувався менш ніж тиждень, а для партійців «Народного фронту» в регіонах став суцільною несподіванкою. Проте ця гіпотеза виглядає дещо сумнівною: орендувати Мистецький Арсенал менш ніж за 5 днів – завдання не з легких. Імовірно, з’їзд готували заздалегідь, але ретельно приховували інформацію від свого найбільшого партнера й водночас конкурента – пропрезидентської партії «Блок Петра Порошенка».

Сама подія стала таким собі «камбеком» Арсенія Яценюка в новому образі. Було помітно, що іміджмейкери наполегливо радили йому відійти від дещо зверхнього амплуа «прем’єра-яппі» й приміряти більш демократичний стиль відносин із партійцями. Не дивно, що Яценюк приїхав на партійний з’їзд заздалегідь і активно фотографувався та спілкувався з усіма охочими делегатами.

Нарешті саме на цьому з’їзді стало остаточно зрозуміло: останні півтора року Яценюк і Ко не просиджували штанів та активно готувалися до всіх можливих варіантів політичних подій. Схоже, що в «Народного фронту» є і «план А», і «план Б», і навіть «план Г».

Шалений фронт

Зрештою, саме Арсеній Яценюк і отримав роль найбільшого ньюзмейкера суботнього партійного зібрання «Народного фронту». Прикметно, що він, як і його соратники, не став сумувати за низькими рейтингами партії, а навпаки – підкреслював, що це виклик, а не проблема.

Як виконують обіцянки голови парламентських фракцій?Ми вирішили відстежити, як виконують свої обіцянки керівники фракцій і груп Верховної Ради.

Втім, притомна відповідь на запитання, з якими меседжами та на основі якого бренду надалі розбудовуватимуть свою політичну боротьбу команда Арсенія Яценюка, поки що не отримана.

Натомість пролунали три основні тези. Зокрема, Арсеній Яценюк заявив, що «Народний фронт» візьме участь у президентських та парламентських виборах. «Наше завдання – виконати нашу програму реформ і в 2019 році піти на президентські та на парламентські вибори. Нас оцінять люди, нам є що сказати», – відзначив екс-прем’єр у своїй промові.

По-друге, НФ визначиться зі своїм кандидатом у президенти в 2018 році. Хто ним стане – інтрига. Однак подейкують, що розглядаються відразу кілька варіантів, серед яких не лише представники «Народного фронту» й сам Арсеній Яценюк.

По-трете, і це є дуже гучним ляпасом команді Петра Порошенка, в «Народному фронті» не приховують намірів конституційно зменшити повноваження президента на користь прем'єр-міністра та парламенту.

Усі ці заяви щонайменше свідчать про завершення перемовин про можливість об’єднання «Народного фронту» з БПП. Стало цілком зрозуміло, що жодної інкорпорації на умовах «меншого партнера» не буде, а «фронтовики» відчувають у собі сили цілком серйозно перетасувати електоральні карти не лише для пропрезидентської команди, але й для решти політичних сил.

Рейтинги й обіцянки

Саме низький рейтинг партії «Народний фронт» є прямим наслідком діяльності Арсенія Яценюка та його соратників за більш ніж 2 роки на посаді прем’єр-міністра. Серед самих делегатів з’їзду неодноразово лунала цифра в 1,2% підтримки виборців за останніми соціологічними опитуваннями.

МВС vs. Банкова: після виборів Авакову за будь-яких обставин місця в політиці не будеАрсен Аваков заявив, що з посади йти не має наміру, а ВР не знайшла голосів за його відставку. Конфлікт з АП в МВС, як і раніше, заперечують. Про протистояння МВС і Банкової розповіли експерти.

Проте це не означає, що в команді НФ зробили суттєві висновки зі своїх помилок. Навпаки, Арсеній Петрович повсякчас намагався похизуватися «успіхами» й довготривалими задумами, яким ще доведеться втілитися в життя. Мовляв, саме його уряд розпочав критично важливі реформи в країні, які ще будуть оцінені за заслугами. «Коли ми прийшли, на всю країну було 108 тисяч гривень на казначейському рахунку. Коли наш уряд пішов, на всю країну з іноземною валютою було 90 мільярдів гривень», – підкреслив лідер «Народного фронту».

Цікаво, що одним із приводів влаштувати з’їзд став низький результат партії на виборах до об’єднаних громад. За результатами місцевих виборів 29 жовтня представники «Народного фронту» отримали лише 31 мандат у міських, сільських, селищних радах об'єднаних територіальних громад. До слова, на місцевих виборах 2015 року партія вирішила не висувати своїх представників.

Аналітичний портал «Слово і Діло» зафіксував 373 обіцянки Арсенія Яценюка, більшість з яких йому вдалося виконати. Загалом він дотримав слова в 229 випадках, тобто це 61% виконаних обіцянок. Щоправда, сам очільник партії днями підкреслив, що його партія «Народний фронт» зуміла виконати ледь не 90% з обіцяного.

Гройсман розбрату

Своєрідною «родзинкою» партійного з’їзду «Народного фронту» стала участь у ньому як почесного гостя чинного прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Арсеній Яценюк нарочито вітав чинного главу Кабміну й ледь не ходив із ним за руку. Обоє політиків не приховують своїх партнерських та дружніх відносин.

Яценюк vs. Гройсман: чий Кабмін встиг більше за перший рік роботи?У день річниці роботи уряду Володимир Гройсмана «Слово і Діло» показало, як відрізняється відповідальність чинного Кабінету міністрів від відповідальності його попередників – другого уряду Арсенія Яценюка.

Ба більше, Гройсман навіть виступив із промовою перед делегатами з’їзду. «Я хотів би сьогодні, колеги, подякувати вам за ту підтримку, яку я відчуваю, – і політичну, і парламентську, і в уряді. Ми сьогодні закладаємо абсолютно нові політичні традиції, коли в нас є діалог, коли ми напрацьовуємо рішення спільно для того, щоб змінювати країну», – підкреслив чинний голова Кабміну.

При цьому саме візит Гройсмана на з’їзд «фронтовиків» дуже боляче сприймають у команді БПП. Сам Володимир Борисович підкреслив, що він є «позапартійним коаліційним прем’єром», а на з’їзд завітав як гість. Останнім часом саме НФ найкраще голосує за урядові законопроекти Кабміну в парламенті, натомість БПП через низку факторів такої єдності в підтримці Володимира Гройсмана не демонструє.

Подейкують, що план із послабленням конституційних повноважень президента передбачає й «секретний протокол», згідно з яким саме «Народний фронт» у 2018 році підтримає кандидатом у президенти Володимира Гройсмана. Враховуючи те, що без голосів НФ у парламенті відправити у відставку чинного главу уряду буде вкрай складно.

Мрії про реванш?

«Мені прикро, що наші партнери з коаліції вчинили недалекоглядно. Я очікував повної підтримки від президента. Президент зробив помилку. Що я можу відповісти президенту? Стандартна відповідь в українській політиці: ми переходимо в опозицію, от вам мій кулак. Зараз я президенту Порошенку хочу відповісти наступне: пане президент, дякую за досвід. Ми стали сильнішими», – ці слова Арсенія Яценюка були кульмінацією його виступу.

Роки йдуть, обіцянки залишаються: що політики щороку обіцяють українцям у жовтніОсвіжаємо пам'ять і розповідаємо, чим у плані політичних заяв запам'ятався жовтень 2014, 2015 і 2016 років.

І вони недаремно були адресовані саме Петру Порошенко. Лідер «Народного фронту», попри всі негаразди з партійними рейтингами, абсолютно чітко дав зрозуміти, що його не варто списувати в політичний утиль. Навпаки, він має досить досвіду та амбіцій, щоб розпочати власний політичний реванш у наступні два роки. Весь цей час «Народний фронт», скоріш за все, не буде партнером президента, однак залишатиметься в коаліційній більшості.

Тим паче, що в будь-який момент, найбільш неприємний для БПП та Петра Порошенка, «фронтовики» можуть гучно грюкнути дверима, остаточно поховавши будь-які спроби зберегти коаліційну більшість бодай у кволому напівпритомному вигляді. Характерно, що в такому разі в. о. прем’єр-міністра залишиться Володимир Гройсман, який, як бачимо, не приховує своєї прихильності до Арсенія Яценюка та його соратників.

Ще два фронти робіт, за які візьметься команда НФ, пов’язані з ліквідацією інституту голів ОДА та заміною їх на префектів, а також змінами до виборчого законодавства. Обидві теми – надчутливі для пропрезидентської команди. Саме завдяки змішаній системі виборів до парламенту та присутності лояльних до Банкової очільників обласних адміністрацій вдається вдало застосовувати адміністративний ресурс. Що буде, якщо вибити цей ґрунт з-під ніг у Петра Порошенка та його команди, спрогнозувати неважко.

Олександр Радчук, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: