Епопея із союзом НФ і БПП: чи ризикне АП об'єднатися з Яценюком

Читать на русском
Кирило Молчановполітолог

Розмови про об'єднання точаться давно. Спочатку це була радше ініціатива «Народного фронту», а зараз ініціатива надходить уже від АП. Але в реальності дуже сумнівно, що справа дійде до союзу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Кирило Молчанов, оцінюючи заяву спікера ВР Андрія Парубія про те, що йдуть консультації про об'єднання НФ і БПП, але жодного рішення поки немає.

«У реальності мало віриться в альянс БПП і НФ. Амбіції зашкалюють в обох сторін. Говорити про якийсь квотний принцип при формуванні виконавчої влади або виборчого списку ще можна, але знову ж таки все упреться в особисті амбіції окремих «вождів», – зазначив Молчанов.

На його думку, зараз є кілька причин, чому зручно актуалізувати цю тему.

«По-перше, БПП необхідно якимось чином стимулювати «Народний фронт» до більш активної роботи в парламенті. Почалася нова сесія ВР, голосів у коаліції немає, дисципліна погана, явка нардепів – також», – пояснив політолог.

Не виключено, що для того, щоб змусити НФ бути більш поступливими й голосувати за певні законопроекти, почалася епопея з єдиним списком БПП і НФ на майбутніх виборах.

Експерт уточнив, що «Народному фронту» така ситуація на користь, тому що їхній рейтинг близький до 1%.

«Це був би такий собі символічний бонус», – додав він.

На думку політолога, сама АП не зацікавлена ​​в об'єднанні з НФ.

«Такі особистості, як Яценюк, дуже токсичні в українському суспільстві. Якщо рейтинг БПП, припустимо, 10%, а НФ – 1%, то якщо вони йтимуть одним списком, у них не буде 11%. Це буде менший відсоток, тому що є дуже багато виборців, які налаштовані, наприклад, нейтрально до президента або БПП, але при цьому категорично не сприймають НФ або Яценюка, Пашинського, Чорновол. Це, навпаки, відверне й тих прихильників, що є в президента», – підкреслив Молчанов.

Рятівне коло влади: навіщо БПП та «Народному фронту» об’єднуватися?Політолог Олександр Радчук дав власний прогноз щодо шансів та наслідків можливого об’єднання двох провладних політичних сил – БПП та «Народного фронту» – в єдиний партійний альянс.

На його переконання, епопея із союзом НФ і БПП – радше технологічний прийом.

«Це маневр, щоб натиснути на партнерів із коаліції, щоб вони були більш лояльними до кадрових перестановок в уряді й стали більш ефективними на голосуваннях, запланованих на цей місяць. Реальне об'єднання є малоймовірним», – резюмував Кирило Молчанов.

Нагадаємо, днями заступник голови фракції БПП повідомив, що розглядаються кілька різних форматів – від створення нової партії до об'єднання вже наявних.

Докладніше про те, які політичні течії набувають популярності в Україні, читайте в матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: