У Раді підрахували, чи вистачить грошей на медреформу в Україні

Читать на русском
В Опоблоці розповіли, з якою проблемою може стикнутися медицина після ухвалення медреформи.

На думку опозиції, для реалізації медичної реформи в Україні передбачене недостатнє фінансування.

Про це «Слову і Ділу» розповів народний депутат, член комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Ігор Шурма («Опозиційний блок»).

«У проекті бюджету на 2018 рік, з яким, до речі, погодився МОЗ, на потреби охорони здоров'я виділяється 3,5% ВВП. Причому до цієї цифри входить фінансування відомчої медицини та Академії медичних наук. Тобто безпосередньо на медичну допомогу грошей залишиться ще менше. При цьому в проекті медреформи чітко записано, що гарантоване фінансування – це п'ять відсотків ВВП. У 2018 році цей недолік грошей буде предметом торгів. Кожна лікарня, головний лікар почнуть їх вибивати. Тут уже закладена корупційна складова», – сказав нардеп.

Юрій БойкоНародний депутат України
Бойко заявив, що ОБ не підтримає урядову медичну реформуСказано 18 вересня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

Шурма також зазначив, що через недостатнє фінансування український проект медреформи не витримує жодного порівняння із зарубіжними аналогами.

«Нам кажуть, що пропонована реформа – це аналог англійської системи охорони здоров'я. Але в Англії з бюджету виділяється не 5%, як прописано в проекті нашої медреформи, і не 3,5%, як за фактом виділяє Кабмін, а 8%. Це 138 мільярдів фунтів стерлінгів. Це не йде в жодне порівняння зі 120 мільярдами гривень, які виділяють у нас. Коли ми зробили перерахунок на одного жителя, то українець отримує від держави на лікування в 44 рази менше, ніж англієць. Про які аналогії можна говорити?», – зазначив депутат.

Нагадаємо, Верховна Рада 8 червня затвердила в першому читанні та за основу законопроект №6327 про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів. Проект є складовою медреформи й передбачає, зокрема, надання громадянам України гарантованого пакету медпослуг і лікарських засобів за рахунок державного бюджету. Водночас парламент не зміг затвердити зміни до Бюджетного кодексу (законопроект №6329), які дозволяли б запустити медреформу. Натомість уряд підготував інший законопроект – №6604, який буде розглянутий парламентарями.

Спікер парламенту Андрій Парубій повідомив, що медична реформа буде включена до порядку денного на наступний пленарний тиждень, 16-20 жовтня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: