Супрун говорить, що майже 400 правок депутатів нівелюють суть медреформи

Читать на русском
За словами Уляни Супрун, після внесених депутатами 396 правок до законопроекту про медичну реформу документ суттєво змінився.

Після внесених депутатами 396 правок до законопроекту про медичну реформу документ суттєво змінився.

Про це повідомила в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун під час спільного прес-брифінгу з громадськими організаціями в середу, 12 липня, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Українську правду».

«Ми мусимо констатувати факт, що більшість із цих правок нівелюють саму суть медичної реформи, запропонованої МОЗ та урядом України. Фактично, замість реформи всієї медичної галузі, після внесених майже 400 правок до законопроектів, ми можемо говорити про реформу не всієї галузі, а лише первинної ланки медицини», – зазначила в. о. міністра.

Парламентський комітет пропонує змінити ключові позиції законопроекту та вилучити з нього поняття про співплату за медичні послуги. Передбачаються лише послуги, які держава покриває на 100% (зелений список), і послуги, які пацієнт оплачує повністю (червоний список). Крім того, перелік гарантованих державою послуг, які має покривати держава, значно розширився.

«Фактично, ми знову повертаємося до того, з чого починали. Декларуємо, що держава гарантуватиме обсяг послуг, на який фактично не вистачить коштів. Ми 25 років вже маємо гарантовану безоплатну медицину, якої насправді немає», – зазначила Супрун.

Крім того, робоча група вирішила відмовитися від затвердження міжнародних медичних протоколів на рівні закону, натомість пропонувала різні варіанти перевірки та затвердження клінічних настанов.

«Ми вважаємо, що це створює серйозні корупційні ризики. Медичні настанови є знанням, вони створюються за результатами наукових досліджень. Знання та факти, які використовуються для лікування людей у всьому світі, не вимагають жодних «затверджень» та «перевірок» для роботи в Україні», – зазначила Супрун.

Які зміни чекають на українську медицину після реформи?За словами в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, Україні слід поквапитися з медичною реформою, бо наступний шанс повернутися до неї випаде лише після парламентських виборів-2019. «Слово і Діло» проаналізувало зміни, що чекають на українську медицину.

Незмінними в законопроекті залишилися договірні відносини з медичними закладами, поняття гарантованого пакету медичних послуг та ліків, який депутати перейменували на «програму державних медичних гарантій», незалежний замовник послуг Національна служба здоров’я та розвиток системи eHealth.

«Але це не є реформою, на яку всі чекали та якої вимагають від нас лікарі. Все це – лише напівкроки», – додала Супрун.

Міністерство також виступає проти збереження медичної субвенції на первинній ланці. Це розділить систему охорони здоров’я на дві окремі частини й стимулюватиме сімейних лікарів одразу скеровувати пацієнтів на рівень спеціалізованого лікування, а не лікувати їх самостійно. Система фінансування первинної ланки залишиться в наявеій адміністративно-корупційній вертикалі й жодних змін якості на рівні первинної медичної допомоги не відбудеться.

«Замість врегулювання цього ринку це призведе не лише до хаосу, але й до корупції на місцях. Ця помилка була зроблена при реформуванні в Польщі, в результаті чого були втрачені роки можливостей. У разі підтримки такого рішення парламентом реформа буде повністю втрачена навіть на первинній ланці», – сказала в. о. міністра.

Також МОЗ звернулося до профільного комітету з вимогою припинити саботаж реформи та винести сьогодні будь-який висновок щодо законопроекту №6327.

До парламенту внесли новий законопроект щодо змін до Бюджетного кодексу для медреформи.

Також, за словами Супрун, за умови ефективного використання коштів, що виділяються на систему охорони здоров'я, Кабмін збільшить фінансування медичної сфери на 25 млрд грн до 2020 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: