Запуск медичної реформи: чи знайдуть голоси та що стане розмінною монетою

Читать на русском
Кирило Молчановполітолог

Медреформа дійсно стала найскладнішою. Судячи з того, як голосували за попередні законодавчі зміни, особливо враховуючи позиції «Волі народу» та «Відродження», президенту буде дуже складно переломити ситуацію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Кирило Молчанов, оцінюючи заяву спікера ВР Андрія Парубія про те, що медреформу можуть проголосувати вже наступного тижня.

«Крім позицій інших партій, складність ще й у тому, що в самому БПП не дуже хочуть голосувати за реформу. Це серйозно вдарить по фармакологічному лобі, адже одним із завдань медреформи є заведення в Україну іноземних компаній, які продаватимуть свої препарати на шкоду вітчизняним», – наголосив Молчанов.

На його думку, медреформа дійсно викликає серйозні побоювання й розбіжності. Менше з тим, якщо для АП це буде вкрай важливо, то знайдуть виправдання всьому, переконаний експерт.

«Окреме питання буде щодо Супрун. Річ у тім, що є кілька вакантних міністерських посад, не лише в МОЗ», – додав він.

Якщо будуть якісь пертурбації в Кабміні, то Супрун якраз піде. Її завданням було ухвалення медреформи, а в подальшому в ній потреби немає.

«Не виключено, що крісло в МОЗ стане розмінною монетою. Наприклад, якщо «радикали» повернуться до коаліції, то вони можуть поставити свого кандидата. За крісло Супрун буде торг», – зазначив політолог.

Він не виключив, що депутати можуть домовитися й Супрун залишиться виконувачкою обов'язків, але це буде прямим порушенням Конституції.

«Не можна бути виконувачем обов'язків такий тривалий час», – уточнив Молчанов.

Битва за медичну реформу: що пропонує МОЗ і чого вимагають депутатиДнями ми дізнаємося, хто візьме гору в питанні медреформи. А поки «Слово і Діло» проаналізувало позиції протиборчих сторін, виходячи з їхніх обіцянок.

Експерт припустив, що в підсумку медичну реформу ухвалять, але не факт, що це відбудеться наступного тижня.

«Конкретних термінів у Заходу не було. МВФ наполягав на пенсійній та земельній реформах. Але питання медичної реформи вирішуватиметься на цій сесії», – резюмував Кирило Молчанов.

Відзначимо, на початку вересня Уляна Супрун заявила, що готова очолити Міністерство охорони здоров'я.

Детальніше про те, що пропонує МОЗ і чого вимагають депутати, – в матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: