Медична реформа: чи зможуть зібрати голоси та хто став прихованим партнером влади

Читать на русском
Василь Моканполітолог

У першому читанні законопроект про зміну принципів фінансування медичної системи був ухвалений ще влітку. До другого читання МОЗ і парламент внесли правки, але голосів зібрати не вдалося досі. «Відродження», «Опоблок» і «Батьківщина» попередили, що не мають наміру підтримувати законодавчі ініціативи.

«Слово і Діло» поцікавилося в експертів, чи знайдуть голоси у ВР та хто підтримає медичну реформу.

«Ситуація передбачувана. Не може й не буде опозиція підтримувати проекти рішень влади. Це вибиває у них козирі у вигляді критики самої влади. Якщо вони голосуватимуть за урядові проекти рішень, рано чи пізно постане питання, яка ж вони опозиція. Тому «Опозиційний блок», «Батьківщина», можливо, ще й «Самопоміч» гнутимуть свою лінію й не підтримуватимуть ці реформи», – констатував політолог Василь Мокан.

Битва за медичну реформу: що пропонує МОЗ і чого вимагають депутатиДнями ми дізнаємося, хто візьме гору в питанні медреформи. А поки «Слово і Діло» проаналізувало позиції протиборчих сторін, виходячи з їхніх обіцянок.

Експерт додав, що Радикальна партія на цьому етапі є прихованим партнером влади.

«Можуть підримати «радикали», окремі депутатські групи, в тому числі «Воля народу», – зазначив експерт.

Щодо «Відродження», то, за його словами, наразі ця група не дуже активно підтримує провладні проекти.

«Складність ще й у тому, що немає відповідального, адже не призначили міністра. Профільний комітет має зовсім інше бачення. Богомолець підтримує мітингувальників, є супротив», – продовжив політолог.

Однак, на його думку, попри все це, медичну реформу проголосують, але пізніше.

«Щодо медичної реформи торги перенесуться на жовтень. Скоріш за все, голосами БПП, НФ та частини позакоаліційних депутатів медичну реформу проголосують», – резюмував Василь Мокан.

Юлія ТимошенкоНародний депутат України
Тимошенко заявила, що «Батьківщина» не буде голосувати за медичну реформуСказано 18 вересня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

Зауважимо, лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко заявила, що її фракція не голосуватиме за медичну реформу, ще на Погоджувальній раді.

Докладніше про те, як українські чиновники намагалися змінити систему охорони здоров'я, читайте в матеріалі «Як політики домагаються ухвалення медреформи. Огляд обіцянок».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: