Три роки в кріслі губернатора Івано-Франківської області: як виконує обіцянки Олег Гончарук?

Читать на русском

Всього за час свого роботи губернатором Івано-Франківської області Олег Гончарук роздав 40 обіцянок, причому 15 з них він виконав, а ще 11 – провалив. Таким чином, на сьогоднішній день рейтинг відповідальності глави ОДА становить 37%, що ставить його останнім в десятці найвідповідальніших керівників областей.

За традицією почнемо з найважливіших обіцянок, які Гончарук не виконав. В середині червня цього року губернатор божився перед медиками і вчителями, що навіть з урахуванням нестачі фінансування вони отримуватимуть зарплату з затримкою не більше ніж на місяць. Однак на початку вересня медпрацівникам дали зарплату тільки за червень, тому цю обіцянку він провалив. Трохи кращою ситуація була з виплатами зарплат вчителям – у них проблеми виникли тільки в одній територіальній громаді.

У серпні від наших аналітиків отримало статус «не виконана» обіцянка політика по боргах перед бюджетниками, яку він дав 11 квітня 2017 року. Тоді Гончарук запевнив, що не допустить заборгованості із зарплати, хоча і зазначив, що субвенції з держбюджету на виплату зарплат працівникам держпідприємств в 2017 році не передбачені.

Найсвіжішою з виконаних обіцянок Гончарука зараз лишається обіцянка сприяти звільненню Романа Ілитчука – бійця АТО з Івано-Франківщини, який в ніч з 6 на 7 січня 2016 року у Дзержинську (через місяць був перейменований на Торецьк) декількома пострілами завадив п'яним працівникам МВС бити двох бійців «Айдара», за що загримів у СІЗО за підозрою в нібито «замаху на вбивство» з перспективою потрапити за ґрати на термін до 15 років. З огляду на те, що Ілітчука після протестів армійців і місцевих жителів випустили на поруки, а обласна адміністрація зверталася до Генпрокуратури, МВС та військової прокуратури з проханням взяти справу бійця під контроль, ми присвоїли їй статус «виконано».

Також на контроль наших аналітиків в червні потрапила обіцянка Гончарука не допустити в області силового вирішення конфліктів, включно з конфліктами на релігійному ґрунті, а в травні зрушило питання з реконструкцією історичного палацу Потоцьких, яку губернатор анонсував влітку 2016-го. За словами голови ОДА, мільярдер Олег Бахматюк, в чиїй власності палац перебуває зараз, готовий передати палац у власність міста за «символічну плату» і з весни «вирішуються юридичні питання».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: