Обшуки НАБУ в ПриватБанку: куди поділися мільярди гривень

Читать на русском
Олег Новіковжурналіст, Слово і Діло

6 липня детективи та спецпризначенці НАБУ проводили обшуки в головному офісі ПриватБанку в Дніпрі. Спочатку інформація про слідчі дії з'явилася в пресі, а згодом її підтвердили й у самому Бюро. Сума, яка була оголошена в відомстві, ймовірно, вразила багатьох, адже вона перевищувала 100 мільярдів гривень, що набагато більше останніх траншів МВФ.

Як стало відомо, детективи проводять розслідування за фактами можливої ​​розтрати коштів ПриватБанку в особливо великому розмірі. За версією слідства, своїми діями керівники та власники установи призвели до збитків у розмірі докапіталізації банку в сумі 116,8 мільярда гривень. У Бюро вважають, що до цього можуть бути причетними й співробітники Національного банку, адже без їхнього відома така сума не могла розчинитися в повітрі. До того ж це не перше розслідування щодо банків, в якому фігурують посадові особи НБУ.

У матеріалах справи вказується, що в 2015 році в рамках співпраці з МВФ Нацбанк провів діагностичне обстеження діяльності 20 найбільших банків, серед яких був і Приват. Тоді підрахували, що для досягнення нормативного значення банк потребує додаткової капіталізації на суму 113,1 мільярда гривень. Основною причиною вливання такого капіталу в Приват стала низька якість корпоративного кредитного портфеля. Як встановив НБУ, понад 90% кредитів були надані пов'язаним із банком позичальникам – спеціально створеним компаніям-пустушкам зі штучним обслуговуванням їхнього боргу за рахунок перекредитування або заміни позичальників на нові такі ж компанії. В рамках програми «оздоровлення» Нацбанк домовився з керівництвом Привату, що той збільшить розмір капіталу на 94,5 мільярда гривень за рахунок реструктуризації кредитів: переведе їх на операційні компанії з виручкою, достатньою для обслуговування й погашення боргу, внесе реальну додаткову заставу та погасить кредити пов'язаним особам. Під цими зобов'язаннями підписалися й основні акціонери Привату – Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов.

Справа рефінансування Нацбанку: НАБУ отримало доступ до документів ФінростбанкуПрацівники Антикорупційного бюро продовжують виїмку документів у справі про виведення рефінансування Нацбанку через австрійські банки.

Попри домовленість, службові особи ПриватБанку протягом 2016 року в процесі реструктуризації кредитного портфеля перевели заборгованість із наявних компаній-пустушок на точно такі ж компанії: «Імперія Літ», «Інновації мультимедіа», «Абсол трейд», «Альянс партнер груп» і багато інших (загалом 36 українських компаній). Як встановило слідство, всі ці компанії в основному були новоствореними й не мали достатніх коштів для обслуговування кредитів, а також можливостей для їх отримання через свою діяльність. Нові кредити давалися під занижені відсоткові ставки (під 10,5% річних у національній валюті з тривалим терміном погашення – період 2023-2026 років).

Напередодні обшуків у ПриватБанку детективи НАБУ отримали тимчасовий доступ до реєстраційних справ усіх 36 підприємств, хоча просили й про їх виїмку. Поки стадія розслідування далека від затримань або прямих звинувачень на адресу хоча б когось. Однак паралельно з цим Бюро також розслідує справу щодо виведення 12 мільярдів гривень рефінансування НБУ. З цього приводу вже була допитана заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова, а також проведена виїмка документів регулятора.

Складно прогнозувати, чи зможе слідство довести справу до переможного кінця, але вже зараз зрозуміло: факт участі в можливих махінаціях такої кількості іноземних офшорів і банків може відтягнути момент пред'явлення звинувачень на довгий час, на відміну від справи Привату, де поки що фігурують виключно українські компанії.

Олег Новіков, спеціально для «Слова і Діла»

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: