Скільки коштів рефінансування НБУ вивели банки: версія слідства

Читать на русском
Олег Новіковжурналіст, Слово і Діло

8 червня в Єдиному реєстрі судових рішень було оприлюднено рішення Солом'янського районного суду міста Києва від 31 травня, в якому детективи Національного антикорупційного бюро просили доступ до низки документів збанкрутілого Дельта Банку. Як з'ясувалося, дане розслідування пов'язане з виведенням понад 12 млрд грн рефінансування Національного банку України за кордон, до якого може бути причетне керівництво НБУ.

За версією слідства, в період 2014-2015 років службові особи Нацбанку, діючи умисно, зловживаючи службовим становищем в інтересах третіх осіб, за попередньою змовою з посадовими особами Південкомбанку, банку «Київська Русь», Міського Комерційного Банку, Автокразбанку, Терра Банку, Дельта банку, банку «Хрещатик», банку «Фінанси і кредит», Фінростбанку та Інтеграл банку розтратили кошти НБУ на загальну суму понад 12 млрд грн на користь зазначених комерційних банків шляхом незаконного рефінансування цих установ.

У клопотаннях детективів НАБУ описана практично ідентична в кожному випадку схема, за якою гроші були виведені за кордон. Вищевказані банки відкривали кореспондентські рахунки в австрійському банку Meinl Bank Aktiengeselschaft (Відень), після чого укладалися договори про те, що гроші, внесені на рахунки, будуть виступати як гарантія виконання кредитних зобов'язань офшорними фірмами перед австрійською установою. Далі ці кошти стягувалися банком і переводилися на рахунки українських фірм, людей або відкритих рахунків у банках Латвії, пов'язаних із керівництвами неплатоспроможних банків.

Міський Комерційний Банк

Міський Комерційний Банк, або, як раніше він називався, Конверсбанк, згідно зі схемою, 22 вересня 2011 року відкрив у Meinl Bank Aktiengeselschaft (далі MBA) три кореспондентських рахунки: в євро, доларах і фунтах стерлінгів. 23 вересня, 7 жовтня і 3 листопада того ж року на той момент заступником голови правління Банку були підписані договори з австрійським банком. Відповідно до підписаних документів, Конверсбанк надає на свій кореспондентський рахунок 59 млн євро як забезпечення виконання кредитних зобов'язань офшорної компанії Melfa Group Limited (Беліз) перед MBA за кредитними договорами.

Слідством також встановлено, що 21 липня 2011 року компанією MGL видана довіреність на представлення інтересів компанії на ім'я громадянина Російської Федерації (імовірно, російського мільярдера Володимира Антонова), який одночасно був бенефіціаром Конверсбанку. Він же і уклав договори з австрійським банком MBA.

Далі грошові кошти в розмірі понад 58,745 млн євро, отримані компанією MGL в MBA за кредитними договорами, були перераховані на рахунки фізичної особи – швидше за все, того ж Антонова в латвійському банку JSC Latvijas Krajbanka.

21 листопада 2014 року рішенням НБУ Конверсбанк був визнаний неплатоспроможним.

Банк «Київська Русь»

31 березня 2011 року банком «Київська Русь» також був відкритий кореспондентський рахунок в австрійському банку MBA. Після чого на той момент главою правління банку Віктором Братком були укладені договори з австрійською установою, що він надає на свій рахунок 50 млн дол. як забезпечення виконання кредитних зобов'язань кіпрського офшору Tandice Limited перед MBA.

НАБУ підозрює НБУ у виведенні коштів через австрійські банкиДетективи НАБУ розслідують справу про кошти, які НБУ виділяв для рефінансування банків і значна частина яких виходила за межі України. За такою схемою з України за кордон було виведено 500 мільйонів доларів.

4 березня 2014 року між банком «Київська Русь» і Нацбанком було підписано договір про надання кредиту для збереження ліквідності першого на суму 385 млн грн (еквівалент на той момент понад 38,538 млн дол). Слідство вважає, що після укладення цього договору отримані від НБУ гроші були внесені особами банку «Київська Русь» на їхній кореспондентський рахунок в австрійському банку.

19 березня 2015 року НБУ визнав «Київську Русь» неплатоспроможною, а вже в серпні того ж року австрійська фінустанова MBA списала з кореспондентських рахунків банку 50 млн дол. через невиконання кредитних зобов'язань кіпрським офшором Tandice Ltd.

Автокразбанк

Автокразбанком (далі АКБ) був відкритий кореспондентський рахунок усе в тому ж австрійському банку MBA. 18 квітня 2012 року головою АКБ Ігорем Полховським був укладений договір з MBA, згідно з яким перший надає свої кошти на суму 9 млн дол. як гарантію виконання кредитних зобов'язань кіпрським офшором Agalusko Investment Limited перед австрійською установою.

17 березня 2014 року АКБ підписав із НБУ договір про кредит для збереження ліквідності на суму 52 млн грн (на той момент ~5,42 дол.). Детективи вважають, що в подальшому кредитні кошти, отримані від Нацбанку, були передані на кореспондентський рахунок АКБ.

За версією слідства, гроші, які отримав кіпрський офшор як кредит у MBA, в подальшому були перераховані на рахунки низки українських підприємств на підставі договорів позики. Таких, як ТОВ «С. І. Компані», «Лендгранд» і «Краєвид», які, як вважає НАБУ, були підконтрольні тодішнім керівникам і власникам АКБ. Зокрема, 23 березня 2012 року між компанією Agalusko Investment Limited в особі Іллі Мусійчук і ТОВ «Лендгранд» було укладено договір позики на загальну суму 4,21 млн дол.

У той же час, 17 березня 2014 року, між Автокразбанком і НБУ було укладено договір про надання кредиту для збереження ліквідності в розмірі 52 млн грн, що, згідно з офіційним курсом Національного банку України на дату укладення договору, відповідало ~$5,417 млн дол.

30 травня 2014 року НБУ відніс Автокразбанк до категорії неплатоспроможних. А вже 12 червня того ж року, відповідно до договору, з кореспондентських рахунків АКБ в австрійськомук банку була списана сума в 9,03 млн дол..

Фінростбанк

29 березня 2012 року головою правління Фінростбанка Артемом Іванічевим був укладений договір з австрійським банком MBA, згідно з яким Фінростбанк надає на свій рахунок 6 млн дол. як гарантію виконання кредитних зобов'язань панамською компанією Unity Management Corporation перед MBA.

У червні 2014 року з кореспондентського рахунку Фінростбанка було списано 6 млн дол. через невиконання UM Corp кредитних зобов'язань. 15 липня 2014 року Нацбанк відніс Фінростбанк до неплатоспроможних.

За версією НАБУ, кошти, отримані у вигляді кредиту від MBA панамським офшором, могли надалі надійти у Фінростбанк як субординований борг від підприємства-нерезидента, підконтрольного власникам і керівникам вказаного банку з метою штучного покращення показників діяльності банку та приведення їх у відповідність із нормативами НБУ.

Південкомбанк

9 жовтня 2012 року Південкомбанком були відкриті кореспондентські рахунки в австрійському банку MBA. 10 січня 2013 року керівництво українського банку уклало договір з MBA, за яким Південкомбанк вносить на свій рахунок 38 млн дол. як гарантію виконання кредитних зобов'язань кіпрською фірмою Tosalan Trading Limited перед австрійським банком.

Протягом 2014 року Південкомбанк отримав стабілізаційний кредит і кредит рефінансування від Нацбанку на загальну суму 180 млн грн. 26 травня 2014 року особами ФГВФО Південкомбанк був віднесений до категорії неплатоспроможних. Вже 28 травня того ж року австрійська фінустанова списала майже 38,436 млн дол. з кореспондентського рахунку українського банку через невиконання Tosalan Trading Limited (далі TTL) зобов'язань по кредиту.

Детективи відзначають, що тимчасовою адміністрацією ФГВФО не виявлено в Південкомбанку договору застави від 10 січня 2013 року, укладеного між ним та австрійським банком, а також рішень керівних органів банку про надання дозволу на укладення такого договору.

В ході досудового розслідування встановлено, що за участю компанії TTL, українських підприємств, підконтрольних власникам Південкомбанку і низки компаній, зареєстрованих у Панамі та які мають рахунки в банківських установах Латвії (Rigensis Bank AS), завчасно, шляхом укладення господарських договорів, створені передумови для легалізації коштів, попередньо розтрачених з Південкомбанком через компанію TTL.

У провадженні фігурують такі підприємства: ТОВ «Укртрайлінг», ТОВ «Флагман-Юніон» (Україна), а також Landmark Assets Corp., Metal Product Ventures і Grandex Global Biz Corp. (Панама). На думку НАБУ, українські підприємства підконтрольні керівництву Південкомбанку.

Інтеграл Банк

13 лютого 2012 року Інтеграл Банк відкрив в австрійському банку MBA кореспондентський рахунок. 17 квітня 2012 року компанією «Chelten Business LLP» (Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, далі CB LLP) з MBA укладено договір позики (кредитний договір). Відповідно до даного договору, австрійський банк надав британській компанії позику в розмірі 23,5 млн дол.

У той же день між Інтеграл Банком і MBA було укладено договір відповідального зберігання та поручительства. За ним, Інтеграл Банк надав кошти в розмірі 23,5 млн дол., розміщені на кореспондентському рахунку в австрійському банку, в заставу останньому в як забезпечення виконання компанією CB LLP зобов'язань перед MBA за кредитним договором.

У НАБУ розповіли, чому прийшла на допит заступниця голови НБУУ Національному антикорупційному бюро підтвердили проведення допиту заступника голови Нацбанку Катерини Рожкової.

11 червня 2012 року між компанією CB LLP і Grandwil Limited (Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії) було укладено договір, за з яким компанія CB LLP мала придбати у компанії Grandwil Limited (далі Grandwil Ltd) будівельні матеріали.

У клопотанні НАБУ зазначено, що в період із 19 червня 2012 по 1 серпня 2013 року отримані CB LLP кошти в розмірі 14 млн дол. були перераховані компанії Grandwil Ltd на рахунок у латвійському Baltikums Bank АС.

5 червня 2015 року кошти на кореспондентському рахунку Інтеграл Банку в MBA в розмірі 14 млн дол. було списано австрійським банком внаслідок невиконання компанією CB LLP зобов'язань за договором позики.

Фактичні дані, отримані в ході службового розслідування, дають підстави вважати, що компанії CB LLP і Grandwil Ltd є підконтрольними керівництву та власникам Інтеграл Банку й використані для розкрадання та подальшої легалізації коштів банківської установи. Рахунки Grandwil Limited в латвійському банку були використані для розтрати й подальшої легалізації розтрачених коштів Інтеграл Банку.

16 вересня 2015 року НБУ відніс «Інтеграл Банк» до категорії неплатоспроможних.

Що далі?

НАБУ були розкриті деякі схеми, за якими керівництво неплатоспроможних банків вивело кошти рефінансу НБУ за домовленістю з працівниками самого Нацбанку. За інформацією з наших джерел, це розслідування є лише епізодом у процесі розслідування ліквідації великої кількості комерційних банків у період після Революції Гідності. Ми будемо уважно стежити за розвитком подій, особливо після виїмки документів НБУ, проведеної працівниками Антикорупційного бюро і допиту заступника голови Нацбанку Катерини Рожкової.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: