НБУ, ГПУ та інші проти Коломойського: пошук і покарання винних за банкрутство ПриватБанку

Читать на русском
Євген Невмержицькийекономічний експерт

Річ у тім, що причини доведення банку до такого стану набагато глибші й стосуються не лише його екс-власників. Перш за все ПриватБанк – це величезна фінансова структура, яка здійснила великий вплив на розвиток економіки країни. Банк визнаний на міжнародному рівні й, відповідно, має репутацію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів кандидат економічних наук Євген Невмержицький, оцінюючи інформацію про те, що ГПУ підозрює екс-власників ПриватБанку в доведенні фінустанови до банкрутства й вирішила порушити кримінальне провадження проти колишнього керівництва банку.

«Слід зважати, що від початку була присутня очевидна інформаційна атака, на яку наші правоохоронні органи не реагували. Це доведено й очевидно – були заяви ЗМІ, ГПУ, держорганів. Це відбувалося в умовах кризи, що була викликана низкою причин, які не залежали від керівництва ПриватБанку. Наприклад, показовий процес зачищення банків. Проте ПриватБанк підтримував свою ліквідність», – констатував Невмержицький.

Економіст підкреслив, що в історії з націоналізацією й дірою в 150 мільярдів гривень слід враховувати звіти міжнародних аудиторів, рівень довіри до яких вищий, ніж до наших держорганів.

«Висновки аудиторів суперечать заявам українського регулятора», – нагадав він.

Більше того, уточнив фахівець, неоднозначною є ситуація із самим фактом порушення кримінальної справи.

Фігурантами кримінальної справи мають бути не лише працівники ПриватБанку, причетні до управління та володіння ним, але й держчиновники, що брали участь у доведенні економіки до кризового стану.

За словами фахівця, теза про те, що 150 мільярдів гривень були виплачені з бюджету за кредитами, суперечить висновкам міжнародних експертів, зокрема PwC.

Великий привіт від ПриватБанку: пацієнт радше мертвийВідставка Шлапака й маски-шоу в ПриватБанку: журналіст Максим Кречетов міркує про процеси, що відбуваються в найбільшому банку країни і про те, яке майбутнє чекає колись системоутворюючу фінустанову.

«Говорити про те, що розгляди будуть справедливим, в той час як політичну владу мають особи, що брали участь у доведенні економіки країни до кризи, не доводиться», – наголосив він.

«Вибірковість кримінального переслідування має місце. Фактів кримінальних злочинів проти держчиновників більш ніж достатньо. Наприклад, відкриті питання щодо Гонтаревої, попереднього керівництва НБУ. Дев'ять банків виграли суди з приводу того, що в них була вилучена ліцензія на банківську діяльність. Дев'ять банків – це вже системність. Є й докази незаконного рефінансування з боку НБУ, яке призводило до девальвації й завдавало шкоди економіці. Така політика безпосередньо впливала на ПриватБанк, який перебував у цьому середовищі й виживав у ньому. Проте кримінальна справа проти Гонтаревої не доведена до кінця й досі», – проаналізував Євген Невмержицький.

Нагадаємо, що розпочато розслідування щодо НБУ з приводу можливої причетності Нацбанку до виведення мільярдів гривень з України за кордон.

«Слово і Діло» підготувало добірку найцікавіших обіцянок голови НБУ. Детальніше – в матеріалі «Відставка Гонтаревої. Чим запам'ятається українцям чинна голова Нацбанку».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: