Донбас – хімічна бомба уповільненої дії: нові загрози для країни, які розкрила війна

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

Підтоплені шахти, зруйновані інженерні споруди та низка інших проблем створюють для Донбасу реальну екологічну загрозу. Більше того, вона не середньострокового характеру.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Цибулько, оцінюючи заяву Георгія Туки про те, що через екологічну ситуацію на Донбасі люди не зможуть там жити ще протягом 10 років, тому потрібно їх переселяти.

«Урядовці мають акцентувати увагу світового співтовариства на цьому. Сама Україна не зможе подолати цю катастрофу, якщо вона станеться. Мають бути якісь дії обмежувального характеру, щоб лихо не охопило своїми масштабами», – констатував Цибулько.

Експерт нагадав, що свого часу був прецедент на Харківщині.

«У 70-ті роки з аварійної свердловини на висоту в 1 кілометр вирвався потужний газовий фонтан, стався ядерний підземний вибух. Радянський режим наробив багато шкоди. На дні Чорного моря затоплено багато зброї. За це відповідальність також несе РФ», – зазначив політолог.

Спеціаліст наголосив, що влада для того й потрібна, щоб моделювати ситуацію та розробляти плани навіть на випадок реалізації загроз.

Зіткнення на Донбасі небезпечні екологічними наслідками – ООНЗаступник генерального секретаря ООН попереджає про екологічні наслідки зіткнень на Донбасі.

«Наразі саме Міністерство тимчасово окупованих територій є недозавантаженим функціонально. Зараз його вага може зрости в зв’язку з новим планом дій уряду щодо деокупації», – заявив він.

«Заява Туки – сигнал світові, західним партнерам про те, що Донбас – це комплексна проблема, яка не пов’язана лише з окупацією. Є ще велика кількість техногенних факторів, які внаслідок окупації загострилися. Зокрема, горлівський завод «Стірол» – це ще одна екологічна бомба, що може вибухнути. Там зберігається величезна кількість токсичних матеріалів. Донбас, окрім окупації, може завдати додаткової шкоди. Просто окупація збільшила небезпеку цих техногенних катастроф», – проаналізував ситуацію Володимир Цибулько.

Відзначимо, голова Донецької ВЦА Павло Жебрівський розкритикував позицію Георгія Туки, заявивши, що «іноді краще мовчати, ніж говорити». Своєю чергою, Тука назвав таку позицію «політичним страусизмом».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: