Зіткнення на Донбасі небезпечні екологічними наслідками – ООН

Читать на русском
Заступник генерального секретаря ООН попереджає про екологічні наслідки зіткнень на Донбасі.
Стівен О'Браєн

Заступник генсека ООН Стівен О'Браєн на засіданні Радбезу по Україні заявив, що зіткнення на Донбасі небезпечні екологічними наслідками.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на УНН.

За словами О'Браєна, багато місцевих жителів залишилися без води і опалення і якщо не буде вжито термінових заходів, то в найближчі дні міжнародна спільнота побачить нові масові переміщення населення.

«Зараз після трьох років конфлікту на сході України, який перетворився в ще одну затяжну гуманітарну кризу, ми зіткнулися з серйозним погіршенням ситуації в зв'язку з недавньою раптової ескалацією насильства. Ця ескалація по обидві сторони «лінії зіткнення» в місті Донецьк і в районі міста Авдіївка в Донецькій області привела до загибелі чотирьох мирних жителів - всі жінки», - заявив О'Браєн.

Він підкреслив, що в результаті бойових дій було пошкоджено важливі об'єкти цивільної інфраструктури. Авдіївка виявилася відрізаною від електропостачання, без якого не може працювати система опалення міста.

Авдіївський коксохім зупинив роботуРобота Авдіївського коксохімічного комбінату припинена вперше за час конфлікту на Донбасі.

О'Браєн також попередив про небезпечні екологічні наслідки збройних зіткнень на сході України.

«Якщо бойові дії триватимуть, то ми можемо зіткнутися з серйозною кризою в сфері навколишнього середовища. Пошкодження заводу з виробництва фенолу поблизу села Новгородське призвело до того, що обсяги хімічних відходів, в тому числі смертельно небезпечної сірчаної кислоти і формальдегіду досягли загрозливих рівнів. Витік цих речовин в грунт і у воду річки Сіверський Донець може привести до катастрофічних гуманітарних наслідків в цій індустріальній частині Європи», - заявив заступник генсека ООН.

Він попередив, що в разі пошкоджень водоочисних підприємств також виникне реальна небезпека для життя людей, що живуть в цьому районі. У цій ситуації може статися витік газоподібного хлору, який зазвичай зберігається на складах цих підприємств.

Нагадаємо, раніше міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак попередив про небезпеку виникнення техногенної катастрофи через ситуацію на Авдіївському коксохімічному заводі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: