НБУ виступає за збільшення гарантованої суми відшкодування за депозитами

Читать на русском
У НБУ вважають, що підвищення має відбуватися за графіком, який буде враховувати темпи зростання розмірів депозитів та економічного відновлення.

Національний банк України виступив із пропозицією поступово збільшувати гарантовану суму відшкодування за депозитами фізичних осіб.

Про це йдеться в другому звіті про фінансову стабільність, оприлюдненому НБУ.

«На сьогодні сума вкладу, гарантована державою, в Україні є найнижчою в Європі, якщо не брати до уваги Молдову. Вона становить 200 тисяч гривень або менш ніж 8 тисяч доларів у еквіваленті», – йдеться в звіті.

Регулятор відштовхується від директиви 94/19/ЄС, яка спочатку передбачала страхування вкладів в 20 тис. екю. Пізніше суму підвищили до € 100 тис., що зберігається й донині.

«Значить, гарантовану суму потрібно підвищувати. Однак таке підвищення має відбуватися за графіком, який буде враховувати темпи зростання розмірів депозитів та економічного відновлення. Гарантовані депозити становлять 54% від усіх вкладів в Україні, 83% – в Хорватії, 91% – в Румунії», – відзначили в НБУ.

Рада ухвалила закон про повернення коштів ошуканим вкладникамВерховна Рада ухвалила в цілому законопроект, що сприятиме захисту прав фізичних осіб, які були ошукані за посередництвом банків, у тому числі фізосіб-клієнтів ПАТ Банк Михайлівський.

За даними Нацбанку, гарантія держави охоплює зараз 98,6% вкладів. При цьому гарантована сума щодо ВВП на одну особу в Україні перебуває на рівні європейських країн, тобто відповідає рівню доходів населення, відзначає регулятор.

Як повідомлялося раніше, ставки за депозитами знизилися на чверть. Ставки за депозитами будуть знижуватися до кінця року, що свідчить про оздоровлення української економіки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: