Прибутковість банківських депозитів зменшилася на чверть

Читать на русском
Банки не кредитують виробництво, тому необхідності у великих обсягах ресурсів немає, й вони змушені знижувати прибутковість за залученими депозитами.

Ставки по депозитах знизилися на чверть. Якщо ще кілька місяців тому клієнти могли розмістити кошти під 25% річних, то зараз – максимум під 20%.

Про це заявив заступник голови правління «Банку Форвард» Дмитро Яковлєв під час круглого столу «Які ставки за депозитами для населення будуть цієї осені?», повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Фінансовий клуб».

«Гроші обертаються малим колом. У нас та сама модель бізнесу, яка стимулює попит», – уточнив він.

За його словами, українці надають перевагу гривні, але якщо в країні не будуть проводитися реформи й продовжиться знецінення грошей, тоді клієнти зберігатимуть кошти у валюті, намагаючись зберегти реальну вартість грошей.

На зниження процентних ставок за депозитними вкладами впливає відсутність реального бажання банків кредитувати економіку.

«Банки, як і раніше, не дуже захищені, видаючи кредити. Не кожна компанія готова погашати кредит і не всі мають бажання це робити. Вкладаючи гроші у велике підприємство, банк може дуже сумніватися в можливостях повернення цих грошей», – додав голова правління «Вектор Банку» Вадим Березовик.

НБУ заборонить банкірам фінансувати бізнес за рахунок депозитів населенняФінансування бізнесу акціонерів банків за рахунок депозитів населення скоро відійде у минуле, каже голова Нацбанку.

В результаті у банків накопичується великий обсяг ресурсів, вони не можуть їх десь розмістити й заробити, тому виникають сумніви в необхідності платити високі ставки за депозитами.

Як повідомлялося раніше, розмір депозитного портфеля фізичних осіб у гривні українських банків в липні зріс на 1,8% – до 191,34 млрд грн, а загалом із початку року – на 12,8 млрд грн або на 7%.

За підсумками першої половини 2016 року валютні депозити підприємств у доларовому еквіваленті зросли на 12,6%, населення – на 0,1%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: