Депутати змусять українців розплачуватися банківськими картами

Читать на русском
Покупка на суму понад 50 тис. грн, сплачена через банк, підлягає обов'язковому моніторингу, за результатами якого транзакцію можуть заблокувати.

У Верховній Раді зареєстрували законопроект, який передбачає обмеження розрахунків готівкою до 14,5 тис. грн, що може призвести до відтоку покупців техніки та інших товарів з офіційних магазинів.

Про це розповів економічний експерт Олексій Лупоносов виданню Business, передає «Слово і Діло».

«Після банкрутства 82 банків українцям психологічно важко тримати гроші на карткових рахунках або на депозитах. Постраждали 4 мільйони вкладників, якщо не враховувати підприємців і фірми. Припустимо, людина покладе гроші на розрахунковий рахунок, щоб купити автомобіль. Якщо завтра цей банк збанкрутує, їй не повернуть цю суму, тому що це не депозит. В таких умовах іти на обмеження неприйнятно», – переконаний експерт.

На його думку, покупці шукатимуть обхідні шляхи. Це сприятиме тіньовій економіці.

«Як у дев'яності, з'являться підпільні склади або продаж через соцмережі. Сьогодні є обмеження на розрахунки – 50 тисяч гривень», – вважає він.

Відзначимо, що покупка вартістю понад 50 тис. грн, сплачена через банк, підлягає обов'язковому моніторингу. Якщо фінмоніторинг вважатиме за потрібне, цей розрахунок можуть заблокувати.

У київському метро встановлять банкоматиКиївська влада проводять конкурс з відбору банків для розміщення банкоматів на 49 станціях столичного метрополітену.

«В Європі та Сполучених Штатах дозволені розрахунки до 3 тисяч доларів готівкою. Держава має відстежувати купівлю нових іномарок вартістю від 50 тисяч доларів, квартир, будинків або землі», – каже Лупоносов.

У серпні повідомлялося, що частка безготівкових розрахунків у загальному обсязі операцій із платіжними картами в Україні в другому кварталі збільшилася до 34,9% порівняно з 34,7% в першому кварталі.

Нагадаємо, ще в 2014 році голова Нацбанку Валерія Гонтарева заявила, що НБУ планує обмежити готівкові розрахунки до 1000 євро. За її словами, НБУ вже підготував відповідний законопроект.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: