Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень грузинського дива

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Головним ньюзмейкером України (якщо не брати до уваги снігопад, фото нової заступниці голови МВС і Дональда Трампа, яких ми торкатися не будемо в силу формату) став тепер уже екс-глава Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі, який чиновницьку кар'єру вочевидь «махнув» на нову політичну. І тепер будуватиме ще одну опозиційну партію в країні.

Михайло Саакашвілі, людина і таран

7 листопада, на самому початку тижня, губернатор Одеської області Міхеіл Саакашвілі подав у відставку. І не просто подав, а голосно грюкнув дверима, звинувативши в саботажі своїх ініціатив в Одесі Президента і його оточення. Мовляв, ті підтримали «кримінальні клани... Труханова й Урбанського».

У НАПК не знають, як перевіряти готівку чиновників з е-деклараційУ НАПК поки не можуть відповісти на питання, як будуть перевірятися задекларовані в електронній декларації суми готівкових коштів. Агенти НАПК не можуть просто прийти додому до декларанту та перерахувати його гроші.

На жаль, зробити Одесу вітриною реформ за 17 місяців губернаторства в Саакашвілі навряд чи вийшло. Можливо, виною тому не стільки низький обсяг виконаної роботи, скільки громаддя на початку заявлених планів. Дещо вдалося: побудована ділянка траси Одеса-Рені, з Одеської митниці приходять змішані, але частіше позитивні відгуки про прискорення оформлення вантажів. Дещо не вдалося: наприклад, приватні пляжі, що загороджують громадянам прохід до моря всупереч Конституції, залишилися. Дещо не вдалося, але можна сказати, що не з вини губернатора: так, Центр адмінпослуг в Одесі не запрацював як слід, серед іншого, через його конфлікт із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим та головою Державної фіскальної служби Романом Насіровим. Не склалися для політичних партнерів Михаіла Саакашвілі й парламентські вибори в Грузії: його партія, «Єдиний національний рух», змогла відстояти для себе занадто мало парламентських місць.

Тепер Михайло Ніколозович буде робити велику політику в Україні. У всякому разі, спробує. І, судячи з його перших брифінгів у статусі простого громадянина, він збирається спиратися на антикорупційну риторику та жорстко критикувати як Президента, так і оточення. Такі політики взагалі-то в нас уже є – наприклад, оновлений «ДемАльянс», почасти «Самопоміч». Правда, поки що Саакашвілі відхрестився навіть від створеної за участю інших грузинських легіонерів партії «Хвиля» і заявив про початок абсолютно нового проекту.

Що ж, подивимося. Багато що стане ясно, коли з'ясується, кого ж екс-президент Грузії візьме собі в союзники.

Без WebMoney, але з блокчейном

Національний банк України тимчасово заборонив діяльність в Україні електронних платіжних систем WebMoney, Yandex.Деньги і QIWI. Причина – не змогли прийти до згоди з приводу функціонування систем в Україні. Нацбанк нагадує, що правом випуску електронних грошей у країні за законом наділений лише він сам. Саме по собі це не викликало масових протестів, але було радісно підхоплене політичними силами, котрі останнім часом вимагають відставки глави НБУ, – від «Опоблоку» до «За життя».

Але не все так погано: те, що сталося – швидше частина великого плану. Правління НБУ представило схвалену дорожню карту Cashless Economy, в якій вперше прописані офіційні плани регулятора з використання технології блокчейн в Україні. Простіше кажучи, Нацбанк дійсно збирається сам випускати електронні гроші з використанням цієї технології. Уже опублікована «дорожня карта», згідно з якою це відбудеться не пізніше четвертого кварталу 2017 року.

МВФ допоможе перевірити закордонні багатства «е-декларантів»

Мир без терміну придатності: чи вдасться лагідно роззброїти Придністров’я?Україна та Молдова бажають пришвидшити виведення з Придністров’я російських військ, які вже 24 роки перебувають там у статусі миротворців. Чи вдасться змінити ситуацію в регіоні на краще в мирний спосіб?

Це обіцяє глава Нацагентства щодо запобігання корупції Наталія Корчак. «МВФ вважає, що головна увага НАЗК під час перевірок декларацій має бути до чиновників найвищого ешелону влади. Тому що «риба гниє з голови». Тому Міжнародний валютний фонд пообіцяв всебічну допомогу при перевірці майнових і фінансових активів українських декларантів за межами держави», – заявила вона на своїй сторінці в соцмережі.

Єгор Соболєв знову вимагає відставки генпрокурора

Правда, генпрокурор цього разу вже інший – Юрій Луценко, а не Віктор Шокін. Проте, Соболєв обіцяє зібрати в парламенті підписи за його відставку. «Це наш обов'язок – виганяти прокурорів, поки не отримаємо справжнього», – пояснив свою наполегливість глава Антикорупційного комітету, дорікаючи опонентові за недостатню наполегливість у розслідуванні справ Євромайдану.

І все ж у історії є відверто оперетковий присмак. Справа в тому, що підписи, зібрані за відставку попереднього генерального прокурора, Соболєв загубив. За його версією, їх викрали з його столу прямо в парламенті. Тоді наш герой обіцяв перезібрати підписи, але замість цього зосередився на призначенні перевиборів у Кривому Розі, де кандидат, підтриманий «Самопоміччю», в результаті успішно програв Юрію Вілкулу.

Гройсман проти Кисельова

А прем'єр-міністр Володимир Гройсман вирішив перевірити, чи дотримується заборона на ретрансляцію низки російських телепрограм у місцях масового відпочинку населення й збору громадян. «(Відповідне) доручення дане міністру внутрішніх справ, голові Державного комітету телебачення й радіомовлення, міністру інформаційної політики та головам обласних та Київської міської держадміністрацій», – наводить слова прем'єра Нацрада з питань телерадіомовлення.

СБУ: Кремль хоче розхитати Україну

Підписи за відставку Луценка та зміни до Податкового кодексу. Головні обіцянки тижняГоловні обіцянки політичного тижня, що минає, очима журналіста аналітичного порталу «Слово і Діло» Аліни Костюченко.

Мета – дострокові парламентські вибори й розворот зовнішньополітичного курсу країни, стверджує начальник департаменту захисту національної державності Анатолій Дублик. За його словами, йдеться про виконання плану «Шатун», про існування якого українці дізналися зі зламаного листування за участю радника президента РФ Владислава Суркова. СБУ стверджує: найняті росіянами організації спробують спровокувати заворушення 15 листопада, під час протестів банківських вкладників, а 17 листопада перейдуть на теми підняття тарифів та інші соціально значимі питання. Зіткнення Росія планує піднести як нездатність української влади забезпечити мир у власній країні, тим самим спровокувавши негативний для нашої країни результат саміту Україна-ЄС 24 листопада цього року.

Хроніки окупації

Цього тижня терористи «ДНР» і «ЛНР» вели активні обстріли вздовж усієї лінії розмежування – від Станиці Луганської до маріупольського напрямку. За уточненою наразі інформацією, ЗСУ відповіли захопленням вогневого контролю над трасою між Донецьком і Докучаєвськом. Згідно з Мінськими угодами, цю територію, як і Дебальцеве, повинна контролювати українська сторона, але де-факто місто поки окуповане росіянами й бойовиками. Тому їм навряд чи варто ображатися й абсолютно нікому скаржитись, якщо Україна випадково поверне собі контроль над цими населеними пунктами.

Тим часом у «ДНР» визначилися з призначенням обвинувачених у справі про ліквідацію російського терориста Арсенія Павлова, більш відомого як «Моторола». Версії про американців і бійців різних українських спецслужб були відкинуті (ймовірно, через проблеми зі спробою призначити такими ними перших же захоплених заручників). Тому перемогла версія про залучених до справи «бійців неонацистської групи Misantropic Division», шістьох «членів» якої затримали «співробітники МДБ». Саме цій групі приписувався сумнівного вигляду ролик, де невстановлені особи брали на себе усунення терориста. Відзначимо, що версія не витримує навіть найменшої критики: Моторола був ліквідований високопрофесійно, особами, які вочевидь мали можливість як вести зовнішнє спостереження за його будинком, що добре охоронявся, так і закласти там вибухівку. Якщо на таке здатні «юні українські неонацисти», виникає питання, що ж можуть досвідчені бійці спецслужб, і чому в «ДНР» взагалі ще хтось живий.

Віктор Трегубов, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: