У НАПК не знають, як перевіряти готівку чиновників з е-декларацій

Читать на русском
У НАПК поки не можуть відповісти на питання, як будуть перевірятися задекларовані в електронній декларації суми готівкових коштів. Агенти НАПК не можуть просто прийти додому до декларанту та перерахувати його гроші.

У Нацагентстві запобігання корупції поки не визначилися, як перевіряти інформацію по е-деклараціях чиновників і політиків щодо їх готівкових коштів, оскільки закон не наділяє відомство такими повноваженнями.

Про це в інтерв'ю ZN.UA заявив член Назка Руслан Рябошапка, передає «Слово і Діло».

За його словами, члени НАПК «не можуть просто прийти додому до декларанта та перерахувати його готівкові кошти».

Разом з тим Рябошапка зазначив, що інформація щодо готівкових коштів в електронній декларації все одно може виявитися для правоохоронців корисною.

«Коли затримали одного з керівників ОДА, у нього вдома знайшли багато цінностей і готівкових грошей. Якщо б це сталося сьогодні, а знайдена готівка була не задекларована, то до кримінального обвинувачення додалося б, можливо, 2 статті - за незаконне збагачення і неправдиві дані в декларації», - зазначив він.

Базу е-декларацій об'єднають з іншими реєстрами – НАЗКЗ наступного року база електронного декларування матиме доступ до інших державних реєстрів. Про це повідомила глава Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак.

Крім того Рябошапка зазначив, що термін перевірки електронної декларації посадової особи або політика обмежений періодом його перебування на службі, і ще трьома роками після його звільнення.

«У нас буде десь близько 150 тисяч декларацій за 2015 рік, повну перевірку яких ми повинні зробити. Норма закону про перевірку протягом 90 днів була вилучена, тому що це нереально, і тепер термін перевірки - весь період перебування чиновника або політика на службі плюс 3 роки після звільнення», - зазначив Рябошапка.

Він додав, що НАПК «повинен виправдати очікування суспільства і відреагувати хоча б на найбільш кричущі випадки незаконного збагачення або подання неправдивих даних», а технічних можливостей для ведення ефективної перевірки агентства, за його словами, в даний час немає.

Нагадаємо, раніше Міжнародний валютний фонд пообіцяв надати всебічну допомогу Національному агентству з питань запобігання корупції при перевірці майнових і фінансових активів українських декларантів за межами України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: