Підписи за відставку Луценка та зміни до Податкового кодексу. Головні обіцянки тижня

Читать на русском
Аліна Костюченкожурналіст

Тиждень, що минає, був як ніколи багатий на сенсації – як в Україні так і в світі. Спочатку губернатор Одеської області Міхеіл Саакашвілі зі скандалом залишив посаду, згодом заявивши про створення власної політичної партії, що візьме курс на дострокові вибори; потім американці здивували весь світ і самих себе, обравши президентом мільярдера Дональда Трампа. На тлі цих новин, відлуння яких відчують в Україні не раніше нового року, дещо загубилися такі важливі події, як внесення у Верховну Раду змін до Податкового кодексу, початок збору підписів за відставку генпрокурора Юрія Луценка та намір уряду запустити з 2017 року референтне ціноутворення на фармацевтичному ринку.

Топ-3 невиконаних обіцянок

«Радикальна відставка» Луценка

У серпні лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко заявив, що якщо Президент не внесе до початку осінньої сесії Верховної Ради подання про звільнення генерального прокурора Юрія Луценка, то його фракція сама ініціює цей процес, розпочавши збір підписів серед депутатів. Як відомо, для того, щоб парламент розглянув питання відставки генпрокурора, необхідні 150 підписів. 5 жовтня обіцяного списку підписантів Ляшко так і не показав, але запевнив, що зможе зробити це протягом одного дня. Проте ця гучна заява так і залишилась заявою, натомість те ж саме 9 листопада без особливих церемоній «взяв і зробив» член фракції «Самопомочі» Єгор Соболєв.

Пільги й стипендії для сільської молоді почекають

Статус «не виконано» отримала цього тижня обіцянка народного депутата-мажоритарника Олександра Кодоли. Член «Народного фронту», балотуючись на виборах у 2014 році в 209 виборчому окрузі, що в Чернігівській області, пообіцяв запровадити на законодавчому рівні стипендії та пільги на навчання для сільської молоді за такими спеціальностями, як лікар, агроном, учитель. 6 жовтня 2016 року до Верховної Ради справді був поданий законопроект про внесення змін до закону «Про вищу освіту», який, серед іншого, передбачає право першочергового зарахування на бюджетну форму навчання у вищі медичні та педагогічні навчальні заклади тим студентам, які готові після закінчення навчання відпрацьовувати 3 роки у сільській місцевості та селищах міського типу. Олександр Кодола за нього проголосував. Проте про пільги саме для вихідців із села наразі не йдеться. Як зазначила міністр освіти Лілія Гриневич, повернення сільським дітям квот при вступі до ВНЗ суперечить Конституції в частині рівного доступу до вищої освіти на конкурсній основі. Сам же Кодола жодного законопроекту, що передбачав би реалізацію його передвиборчої обіцянки, поки не зареєстрував.

Земельна спадщина без зайвої бюрократії

Народний депутат від «Волі народу» Ігор Молоток, чиє прізвище цього тижня частіше лунало в контексті поведінки його сина, що в ніч проти неділі ганяв Києвом на своєму Mercedes, побивши два авто (в тому числі поліцейське) й травмувавши чотирьох людей, потрапив у наш огляд зовсім не через цей епізод (хоча й пообіцяв оплатити лікування постраждалим від витівки сина; виконання цієї обіцянки також обов’язково буде висвітлене «Словом і Ділом»). Проте цього разу нашу увагу привернула його обіцянка подати найближчим часом законопроект щодо спрощення процедури отримання земельних ділянок у спадщину, яку він дав ще 30 червня. За задумом нардепа, передача земельної ділянки у спадкоємцю мала б відбуватися безоплатно за рішенням сільської або селищної ради протягом місяця після смерті її власника. Однак за 4 з гаком місяці законопроект так і не був зареєстрований в Раді.

Топ-3 виконаних обіцянок

Саакашвілі й велосипеди

1 червня Приморський районний суд Одеси виніс рішення, що дуже обурило голову місцевої обласної адміністрації Міхеіла Саакашвілі: знищити 11,4 тис. велосипедів, конфіскованих після спроби їх несанкціонованого ввезення в Україну з Китаю. Губернатор одразу ж заявив, що утилізувати двоколісні в країні, де тисячі родин не можуть дозволити купити своїм дітям велосипеди, було б варварством і взявся шукати шляхів передачі контрафакту дітям. Насправді це виявилося не так просто, адже Фіскальна служба видає велосипеди невеликими партіями, та й за ті потрібно боротися в суді. Як би там не було, за даними «Слова і Діла» Саакашвілі відтоді передав малозабезпеченим родинам та дітям учасників АТО щонайменше 700 велосипедів. 9 листопада Президент прийняв його відставку, тож завершувати реалізацію початого екс-губернатором доведеться вже його наступнику.

Ремонт дворів від Кличка

У липні цього року міський голова Києва Віталій Кличко заявив про плани провести капітальний ремонт 180 дворів столичних житлових будинків. Разом із ремонтом міжквартальних і міждворових проїздів на це було виділено 101 млн грн. 4 листопада в під час бесіди з журналістами мер прозвітував: до ладу вже приведені 178 прибудинкових територій, ремонт іще 77 – на завершальній стадії.

Зміни до Податкового кодексу вже в Раді

Невдовзі профільний комітет парламенту має винести вердикт щодо чергових змін до Податкового кодексу України, запропонованих Мінфіном. Внести цей документ на розгляд Верховної Ради до кінця осені обіцяв міністр фінансів Олександр Данилюк. За його словами, запропонований відомством набір змін передбачає зменшення тиску на бізнес і поліпшення адміністрування податків. У парламенті урядовий законопроект №5368 отримали 7 листопада.

Топ-3 обіцянок у процесі виконання

Санкції проти фармацевтів-спекулянтів

Фармацевтичні компанії, котрі штучно створюватимуть дефіцит ліків після початку референтного ціноутворення на ринку з 1 січня 2017 року, зазнають жорстких санкцій, пообіцяв у середу прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. І попросив їх «не ображатись». «Я хочу ще раз звернутися чітко до представників фармбізнесу, посередників на фармацевтичному ринку і попередити: ...якщо ви думаєте про те, що ви зможете і далі залишати вдвічі дорожче ліки в Україні, як це було раніше, я попереджаю, що уряд, Держлікслужба, всі інші служби будуть дуже жорстко реагувати на такі дії з боку представників фармацевтичної галузі. Не ображайтеся», – попередив прем’єр.

І все-таки Луценко має піти

Так вважає фракція «Самопомочі» в парламенті, чий нардеп Єгор Соболєв уже почав збір підписів за відставку керманича Генеральної прокуратури. Депутат обіцяє продовжувати це робити, тим більше, що відповідний досвід у нього вже є. Що ж, моніторинг відповідальності Луценка, проведений «Словом і Ділом», підтверджує, що в діях нардепа є резон. Однак для нього головне тепер, щоб зібрані підписи не спіткала така ж сама доля, що й підписи за відставку попереднього генпрокурора Шокіна.

Жодних концесій без відкритого конкурсу

Таку обіцянку дав днями голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка. Очевидно, сказано це було в контексті чуток, що останніми тижнями поширюються про Підгорецький замок – відому історичну й архітектурну пам’ятку, розташовану неподалік Львова. В Мережі з’явилася інформація про те, що будівлю начебто збираються таємно передати в концесію представникам бізнесу, що моментально збурило громадськість. Синютка в ефірі одного з місцевих телеканалів поквапився запевнити: будь-яка передача майна в концесію, оренду чи користування буде проводитися виключно на прозорих публічних конкурсах із залученням громадськості та фахівців. Попри щиру надією на правдивість слів губернатора, портал пильно стежитиме за їх дотриманням.

Аліна Костюченко, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: