Ізраїль може завдати удару у відповідь по Ірану вже сьогодні – WSJ

Читать на русском
У США та на Заході очікують, що Ізраїль вже у понеділок може відповісти на атаку Ірану. Водночас є надія, що обидві країни вважатимуть себе переможцями у цій ситуації та не підуть на ескалацію.
Reuters

Офіційні особи у США та на Заході очікують, що Ізраїль може швидко відреагувати на масовану атаку Ірану – можливо вже у понеділок, 15 квітня.

Про це пише The Wall Street Journal.

Зеленський відреагував на масований удар Ірану по ІзраїлюПрезидент України Володимир Зеленський засудив масштабний удар Ірану по Ізраїлю, підкресливши, що світ не може чекати, поки тривають дискусії.

При цьому чиновники сподіваються, що обидві країни «зможуть залишитися з перемогою», що дасть їм можливість згорнути зі шляху ескалації.

Ізраїль отримав вигоду від операції ППО із США, Великою Британією, Францією і навіть арабськими сусідами, такими як Саудівська Аравія та Йорданія, під час якої було відбито 99% іранських ракет та безпілотників. При цьому за підрахунками США близько половини іранських балістичних ракет не змогли запуститися або впали під час польоту.

На думку аналітиків, обмежені збитки надали імпульс зусиллям Заходу переконати Ізраїль утриматися від удару у відповідь.

У суботу ввечері у розмові з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу президент США Джо Байден заявив, що тепер ізраїльтянам слід діяти з обережністю після того, як їхня спільна операція щодо запобігання нападу Ірану увінчалася успіхом.

«Я думаю, президент обговорював, як спробувати сповільнити перебіг подій, обміркувати ситуацію з огляду на те, через що ми щойно пройшли», — сказав високопосадовець адміністрації.

«Це був дуже корисний дзвінок. Просто щоб поговорити про те, де ми знаходимося і що робити далі, і ніхто тут не хоче підніматися сходами ескалації», – сказав чиновник.

Військовий кабінет Ізраїлю провів засідання у неділю, не зробивши публічної заяви про те, якою буде реакція на атаку Ірану. Ізраїльські офіційні особи заявили, що скоординована оборона зі США та іншими країнами показала, що Ізраїль може подолати дипломатичну ізоляцію через ведення війни у секторі Газа та знову звернути увагу на Іран.

За словами аналітикині Інституту досліджень національної безпеки в Тель-Авіві Сіми Шайн, Ізраїль зважатиме на думку США, перш ніж вирішити, як реагувати. Вона скептично ставиться до того, що удар у відповідь буде завдано найближчим часом.

Як пише видання з посиланням на американського чиновника, Байден сказав Нетаньягу, що США не допомагатимуть атакувати Іран.

Нагадаємо, президент Ізраїлю Іцхак Герцог назвав атаку з боку Ірану «оголошенням війни».

Водночас Іран попередив, що вдарить із ще більшою силою, якщо Ізраїль відповість на обстріл 14 квітня.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш на засіданні Ради безпеки закликав не допускати подальшої ескалації напруженості у ситуації з атакою Ірану на Ізраїль.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: