Генсек ООН закликав до «максимальної стриманості» після атаки Ірану на Ізраїль

Читать на русском
Відбулося засідання Ради безпеки ООН через атаку Ірану на Ізраїль. Генсек Антоніу Гутерріш закликав не допускати подальшої ескалації, а представник росії виправдав удар Ірану.
Getty Images via AFP

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш на засіданні Ради безпеки закликав не допускати подальшої ескалації напруженості у ситуації з атакою Ірану на Ізраїль.

Його цитує пресслужба ООН.

Зеленський відреагував на масований удар Ірану по ІзраїлюПрезидент України Володимир Зеленський засудив масштабний удар Ірану по Ізраїлю, підкресливши, що світ не може чекати, поки тривають дискусії.

Виступаючи на засіданні Ради безпеки ООН, Гутерріш нагадав, що статут організації забороняє застосування сили проти територіальної цілісності чи політичної незалежності будь-якої держави, а також засудив напад Ірану на Ізраїль.

«Близький Схід знаходиться на межі. Народи регіону зіткнулися із реальною небезпекою руйнівного повномасштабного конфлікту. Зараз настав час розрядки та деескалації. Зараз настав час максимальної стриманості», – заявив він.

«Настав час відійти від краю. Життєво важливо уникати будь-яких дій, які можуть призвести до великої військової конфронтації на кількох фронтах Близького Сходу. Цивільні особи вже несуть основний удар і платять найвищу ціну. І ми несемо спільну відповідальність за активне залучення всіх зацікавлених сторін у запобігання подальшій ескалації», – сказав Гутерріш, зазначивши, що «ні регіон, ні світ не можуть дозволити собі нових війн».

Під час дискусії на засіданні Ради безпеки ООН представники Кореї, Мозамбіку, Сьєрра-Леоне, Алжиру, Еквадору, Японії, Швейцарії та Мальти також застерегли від прискорення спіралі насильства в регіоні, закликавши всі сторони виявляти максимальну стриманість.

Представник США засудив безпрецедентний напад на Ізраїль з боку Ірану та його войовничих поплічників. Він зазначив, що безрозсудні дії Ірану становлять загрозу для населення Ізраїлю та інших держав-членів ООН у регіоні, включаючи Йорданію та Ірак.

«Найближчими днями після консультацій з іншими державами-членами США вивчатимуть додаткові заходи, щоб притягнути Іран до відповідальності тут, в ООН. Якщо Іран або його довірені особи вчинять дії проти США або подальші дії проти Ізраїлю, Іран нестиме відповідальність», — сказав заступник посла США Роберт Вуд, зазначивши, що Вашингтон не прагне ескалації і його дії мають «чисто оборонний характер».

Представник Франції, засуджуючи напад Ірану на Ізраїль, сказав, що Тегеран «переступив новий поріг у своїх дестабілізуючих діях, ризикуючи військовою ескалацією».

«Цим нападом Іран ще раз продемонстрував, що має намір посіяти хаос у регіоні», – додала представниця Британії.

У той же час представник росії заявив, що атака на Ізраїль відбулася «не на порожньому місці», а після ударів по консульству в Сирії, на які ООН не відреагувала. «Те, що сталося в ніч проти 14 квітня, не трапилося «у вакуумі». Кроки Ірану стали відповіддю ганебній бездіяльності Радбезу ООН, реакцією у відповідь на кричущу атаку Ізраїлю по Дамаську, причому далеко не першу», — сказав постійний представник Василь Небензя.

Представник Ізраїлю заявив, що іранський режим «нічим не відрізняється від Третього рейху»: «Стратегія Тегерана була кришталево ясною – озброювати, фінансувати та навчати іноземних терористичних довірених осіб у всьому світі для здійснення своєї вбивчої схеми домінування».

Іран назвав операцію проти Ізраїлю «невід'ємним правом на самооборону».

Нагадаємо, вночі 14 квітня Іран атакував Ізраїль сотнями ракет та дронів. У ЦАХАЛ заявили, що 99% цілей було перехоплено.

Президент Ізраїлю Іцхак Герцог назвав повітряну атаку з боку Ірану «оголошенням війни». У той же час Іран попередив, що вдарить із ще більшою силою, якщо Ізраїль завдасть ударів у відповідь.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: