Експерти ООН підтвердили, що росія порушила санкції проти Північної Кореї

Читать на русском
Експерти ООН дослідили уламки ракети, яка вдарила по Харкову 2 січня, та підтвердили, що вони належать північнокорейській балістичній ракеті Hwasong-11. Це означає, що росія порушила санкції ООН.
Фото: прокуратура

Експерти ООН з моніторингу санкцій щодо КНДР підтвердили, що росія 2 січня вдарила по Харкову північнокорейською балістичною ракетою Hwasong-11. Це означає, що росія порушила запроваджене організацією ембарго на імпорт зброї з Північної Кореї.

З доповіддю експертів ознайомилося агентство Reuters.

Росія в Раді безпеки ООН заблокувала контроль санкцій проти Північної КореїРосія наклала вето на продовження мандату групи контролю за дотриманням режиму санкцій ООН, накладених на Північну Корею. Небензя назвав санкції проти КНДР, відірваними від дійсності.

На початку цього місяця три спостерігачі ООН відвідали Україну, щоб оглянути уламки ракети, яка вдарила по Харкову: вони не виявили жодних доказів того, що ракета була виготовлена в росії.

«Інформація про траєкторію (ракети – ред.), надана українською владою, вказує на те, що її було запущено з території російської федерації. Це місце (запуску – ред.), якби ракета перебувала під контролем російських військ, ймовірно, свідчило б про закупівлю її громадянами рф», – йдеться у звіті.

Зазначається, що це є порушенням ембарго на постачання зброї, запроваджене щодо Північної Кореї у 2006 році.

Нагадаємо, станом на середину лютого росія використала для ударів по Україні щонайменше 24 балістичні ракети північнокорейського виробництва.

Служба безпеки України задокументувала факти застосування росією балістичних ракет типу Hwasong-11, вироблених у Північній Кореї.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: