Які соцмережі та сайти блокують у різних країнах світу?

Читать на русском

В Україні блокують соцмережі країни, яка почала проти нас збройну агресію і провадить масовану інформаційну кампанію на підтримку своїх дій. «Слово і Діло» підготувало інфографіку про те, з яких причин і які сайти блокують в інших країнах світу.

На відміну від України, де санкції запроваджено лише проти інформаційних ресурсів країни-агресора, які активно використовуються РФ для дезінформації і пропаганди серед українських користувачів, у світі найчастіше блокують Youtube, Facebook і Twitter.

Піонерами блокування у 2009 році стали Китай та Іран. Пекін з його інформаційною політикою «Великого китайського файрвола» блокує не тільки Youtube, Facebook і Twitter, але й хостинг зображень Flickr і навіть сервіси такого гіганта, як Google.

Санкційна альтернатива: як швидко й безболісно розпрощатися із забороненими російськими ресурсамиУсім російським сайтам та програмному забезпеченню можна без проблем знайти українські або західні замінники. «Слово і Діло» зібрало альтернативні варіанти заміни соцмереж, поштових сервісів і бухгалтерських програм.

Результати запитів місцевих користувачів до іноземних пошуковиків тут фільтруються за списком слів, пов'язаних із держбезпекою, і «чорним списком» адрес.

Своєю чергою, в Ірані одна з найжорсткіших цензур ресурсів мережі: у зв'язку з тим, що держава за фактом є однією з небагатьох теократій (хоча формально це республіка), тут заборонені будь-які ресурси, де може бути інформація на теми сексу або політики. У 2009 році через масові протести влада заборонила найпопулярніші соцмережі, в яких координувалося проведення акцій – Facebook і Twitter, а також Youtube, де користувачі публікували відеозаписи протестів.

У Єгипті, Туреччині й Венесуелі блокування популярних соцмереж стало відповіддю чинної владі на масові протести проти влади. Найслабші обмеження діяльності соцмереж у Венесуелі, де лише частково обмежена робота Twitter. У Туреччині соцмережі блокувалися в 2014 році під час масових протестів проти чинного президента Реджепа Таїпа Ердогана: тоді під заборону потрапили не тільки багатостраждальні Facebook, Twitter і Youtube, але й Instagram із WhatsApp. Щодо Єгипту, то в січні 2011 року тут просто на 24 години відімкнули інтернет за розпорядженням президента на початку подій «Арабської весни».

У Пакистані й Саудівській Аравії, котрі різняться відносно м'якою політикою щодо соцмереж, у 2010 році блокувалися Facebook і Youtube – у них з'явилися карикатури на пророка Мухаммеда та провокаційні відео про мусульман. Зазвичай після видалення контенту, що викликав релігійне невдоволення, блокування ресурсів у цих країнах знімається.

Порошенко: санкції переглянемо, коли в Україні не залишиться жодного солдата РФРішення про санкції щодо російських сайтів буде переглянуто після того, як в Україні не залишиться жодного російського солдата.

У Північній Кореї своя атмосфера: у більшості населення тут просто немає комп'ютерів, хоча і є розроблений за заповітами чучхе і схвалений особисто Кім Чен Ином пошуковик «Кванмен». Незважаючи на слабку необхідність, керівництво країни не полінувалося заборонити Facebook, Twitter і Youtube навіть тут.

Що стосується Росії, то велика частка її мешканців користуються переважно соцмережами власного розливу – ВКонтакте й Одноклассниками, чиї сервери фізично розташовані на території РФ і за бажання можуть повністю контролюватися Кремлем. Так, соцмережа для ділових контактів LinkedIn в Росії була заблокована саме з цієї причини – у компанії відмовилися переносити сервери до РФ, тож відразу отримали звинувачення у збиранні персональних даних користувачів від Роскомнагляду.

Нагадаємо, 17 травня набув чинності указ Президента України Петра Порошенка про блокування російських соцмереж Вконтакте і Однокласники, пошуковика Яндекс і поштового сервісу Mail.ru.

Кілька українських мобільних операторів і провайдерів уже почали блокувати російські ресурси.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: