Санкційна альтернатива: як швидко й безболісно розпрощатися із забороненими російськими ресурсами

Читать на русском

Сьогодні набув чинності указ Президента Петра Порошенка про блокування в Україні низки російських інформаційних ресурсів. У зв’язку з цим чимало наших співгромадян, що були їхніми активними користувачами, почали замислюватися над тим, як можна замінити соціальні мережі, поштові сервіси і програмне забезпечення, що відтепер перебувають поза законом.

«Слово і Діло» зібрало вказівки фахівців щодо того, як зробити, аби застосування санкцій проти звичних ресурсів російського походження завдало якомога менше клопоту українським користувачам. І якщо із заміною соцмереж «ВКонтакте» і «Одноклассники» на західні аналоги (наприклад, Facebook чи Myspace), або поштових скриньок на «Яндексі» чи Mail.Ru питань виникнути не повинно, то такі речі, як відмова від бухгалтерських програм від «1С» чи антивірусного програмного забезпечення від Dr.Web і «Лабораторії Касперського» можуть спричинити певні труднощі. Фахівці рекомендують бухлагтерам підприємств скористатися розробками SAP (Німеччина) або Oracle (США). Для захисту комп’ютера від шкідливих програм, замість заборонених російських «антивірусів» можна застосувати популярні Avast (Чехія), Eset (Словаччина) або McAfee (США).

Крім того, не виключено, що українські користувачі російських соцмереж захочуть видалити свої профілі, аби інформація з них не була доступна стороннім особам. Повністю видалити дані із серверів соцмереж неможливо, проте, аби «зачистити» інформацію щодо себе максимально надійно, радимо дотримуватися такої послідовності дій. Спершу бажано змінити своє ім’я і прізвище, аби вони не відповідали паспортним даним; потім – аналогічно змінити у профілі ключову інформацію про себе (адреса, освіта, місця роботи, родинні зв’язки). Далі вручну видалити всі свої фото і відмітки на фотографіях інших користувачів; видалити переписки; змінити прив’язані електронну пошту й номер телефону; видалити профіль, скориставшись функцією «Видалити свою сторінку» або «Відмова від послуг».

Нагадаємо, на Заході по-різному поставились до рішення РНБО й Президента Порошенка про блокування російських сайтів в Україні. У НАТО заявили, що проявів утисків свободи слова вони в цьому не бачать, а от у Раді Європи на таке рішення відреагували стурбованістю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: