Блокування російських соцмереж: чи можливі наслідки критики США і чи скасують заборону

Читать на русском
Кирило Молчановполітолог

Оцінки рішення Києва про заборону російських соцмереж, що звучать із вуст західних партнерів, різняться. Але, попри критику, Президент Порошенко заднього ходу не дасть і не скасовуватиме свій указ, який допоможе йому зачистити інформаційне поле перед можливими виборами.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Кирило Молчанов, оцінюючи заяву Держдепу США про те, що заборона російських соцмереж порушує засади свободи слова і Конституцію України.

«Відповідне рішення РНБО схвалив НАТО, але Україна не є членом Альянсу. Водночас заява фактичного рупора Білого дому - правозахисної організації Human Rights Watch про те, що Порошенко завдав удар по свободі слова, залишає грунт для роздумів. Така позиція відображає фактичну думку нової адміністрації США із зазначеного приводу. Очевидно, з цією думкою солідарні й у Раді Європи», - міркує Молчанов.

Однак, на його погляд, критика Заходу не змусить українське керівництво змінити своє рішення.

«Порошенко не скасує свій указ. На Банковій, імовірно, зробили ставку на рух саме в цьому напрямку, навіть через м'який конфлікт із західними партнерами. Такі дії необхідні Президенту і будуть тільки активізуватися, бо вони ведуть до зачищення інформаційного поля перед чи то достроковими, чи то черговими парламентськими і президентськими виборами», - пояснює він.

Санкційна альтернатива: як швидко й безболісно розпрощатися із забороненими російськими ресурсамиУсім російським сайтам та програмному забезпеченню можна без проблем знайти українські або західні замінники. «Слово і Діло» зібрало альтернативні варіанти заміни соцмереж, поштових сервісів і бухгалтерських програм.

«Безпосередньої реакції США на дії Києва не буде. Білому дому не до цього: у Трампа накопичилося багато невирішених питань внутрішньо- і зовнішньополітичного порядку денного, якими він і займатиметься. Але в перспективі, коли у Вашингтоні буде вироблена стратегія по Україні, ймовірно, їхня позиція стане більш виразною», - вважає Молчанов.

Додамо, що в НАТО закликали не пов'язувати рішення про заборону в Україні російських соцмереж з утисками свободи слова і заявили, що це рішення обґрунтоване з точки зору безпеки.

Які ресурси можуть замінити російські соцмережі - «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «списку санкцій альтернатива. Як швидко і безболісно розпрощатися із забороненими російськими ресурсами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: