Нобелівську премію з медицини отримав японець Йошинорі Осумі

Читать на русском
Нобелівський комітет при Каролінському медичному інституті присудив Нобелівську премію з фізіології і медицини японцеві Йошініру Осумі за його відкриття в сфері аутофагії

** Нобелівський комітет при Каролінському медичному інституті присудив Нобелівську премію з фізіології та медицини японцеві Йошінірі Осумі за його відкриття у сфері аутофагії. **

Про це повідомляється в Twitter Нобелівського комітету, передає «Слово і Діло».

Нобелівський комітет при Каролінському медичному інституті присудив Нобелівську премію з фізіології і медицини японцеві Йошініру Осумі за його відкриття в сфері аутофагії

Вчений займається дослідженням розкладу всередині клітин. Осумі вдалося виділити гени, які відповідають за аутофагію в дріжджах, та описати схожі процеси в клітинах інших організмів.

«Дослідження Осумі змінили наші уявлення про те, як клітини переробляють самі себе. Його роботи відкрили новий напрямок у розумінні аутофагії як частини різних фізіологічних процесів – від пристосування до голоду й до реакції на зараження», – йдеться в повідомленні Каролінського інституту, який вручає премію.

Імена інших вчених, представлених до нагороди, не розголошуються. Згідно з правилами фонду, цю інформацію можна буде розсекретити лише через 50 років.

Церемонія нагородження лауреатів відбудеться 10 грудня в Стокгольмі, в день смерті засновника премії Альфреда Нобеля. Розмір премії цьогоріч становить 8 мільйонів шведських крон (932 тисячі доларів США).

Аутофагія – процес, при якому внутрішні компоненти клітини потрапляють до її лізосом, якщо йдеться про ссавців, після чого зазнають деградації. За допомогою цього процесу клітина може відновлюватися й продовжувати власне життя.

У 2015 році Нобелівську премію з фізіології й медицини присудили за успішну боротьбу з паразитами та малярією. Її отримали ірландець Вільям Кемпбeлл, японець Сатоши Омура й китайська дослідниця Юю Ту.

Нагадаємо, раніше вчені розповіли, чому краще починати свій робочий день з 10 години ранку, а необхідність щодня вставати на роботу о 9 ранку – найпоширеніше катування в сучасному суспільстві.

Також відомо, коли земляни відчують наслідки глобального потепління на планеті.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: