«Газпром» анонсував демонтаж газової труби в напрямку України

Читать на русском
Внаслідок цих заходів через територію України можна буде транспортувати лише 10-15 млрд кубометрів газу на рік або близько 10 відсотків від сукупної транспортної потужності української ГТС.
Олексій Міллер

До 2020 року буде ліквідовано 4300 км трубопроводу та 62 компресорних цеха, що обслуговують подачу природного газу в напрямку України, а до 2030 року приберуть ще 10 700 км труб.

Йдеться про газопровід Ямбург-Суджа – єдиний шлях транспортування газу в Україну, повідомив на Петербурзькому міжнародному економічному форумі глава ПАТ «Газпром» Олексій Міллер, передає «Слово і Діло» з посиланням на агентство «Прайм».

«До 2020 року будуть ліквідовані 4300 км магістральних газопроводів у центральному коридорі на території України. Також планується закрити 62 компресорних цеха встановленої потужності понад 3 МВт», – сказав глава енергетичного холдингу.

Внаслідок цих заходів через територію України можна буде транспортувати лише 10-15 млрд кубометрів газу на рік або близько 10% від сукупної транспортної потужності української ГТС.

Чому «Нафтогаз» відновив переговори з «Газпромом»?З середини квітня цього року ціна природного газу з Російської Федерації виявилася нижчою за ціну, пропоновану європейськими постачальниками з урахуванням транспортних витрат на кордоні Україна-ЄС.

«Витрати на експлуатацію й транспорт транзитом через Україну в європейські країни обходяться російській компанії дорожче, ніж поставки газу до Німеччини північним маршрутом», – пояснив Міллер.

За його словами, вартість доставки газу до Німеччини «Північним потоком» буде в 1,6 рази нижчою, ніж через Україну.

Як повідомлялося раніше, в травні обсяг транзиту природного газу з РФ до країн ЄС через територію України зріс на 21%, а поставки через Білорусь і «Північним потоком» знизилися.

Відзначимо, що РФ намагається продати Україні природний газ більш низької калорійності, ніж газ внутрішнього видобутку або з країн ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: