Росія скорочує поставки газу «Північним потоком»

Читать на русском

Обсяг транзиту через ГТС України росте з економічних причин – у Газпрому немає грошей на пустощі з доставкою газу окружним шляхом.
Михайло Корчемкін

У травні обсяг транзиту природного газу з РФ до країн ЄС через територію України зріс на 21%, а поставки через Білорусь і «Північним потоком» знизилися.

Про це пише на своїй станиці в Livejournal директор консалтингової компанії, що спеціалізується на фінансовому аналізі проектів природного газу в країнах колишнього СРСР, East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

«Схоже, що «Газпром» перестав розділяти експортні газопроводи на свої та чужі. Травнева статистика експортних поставок російського газу в Європу підтвердила високу затребуваність маршруту через Україну», – пише експерт.

У своєму пості Корчемкін дає статистику поставок газу до ЄС.

Дані за травень 2016 року до травня 2015 року такі: - транзит через Україну зріс на 21%; - поставки через «Північний потік» знизилися на 4%; - поставки газопроводом «Ямал-Європа» (через територію Білорусі) знизилися на 5%.

Дані за січень-травень 2016 року до січня-травня 2015 року наступні: - транзит через Україну зріс на 37%; - поставки через «Північний потік» зросли на 30%; - поставки газопроводом «Ямал-Європа» знизилися на 11%.

«Обсяг транзиту через ГТС України росте з економічних причин – в «Газпрому» немає грошей на пустощі з доставкою газу окружним шляхом. Обсяги реверсних поставок зараз дуже малі й їхній вплив на зростання транзиту є незначним», – уточнив директор East European Gas Analysis.

Як повідомлялося раніше, віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович висловив сумнів у тому, що «Північний потік-2» є комерційним проектом і відповідає законодавству Євросоюзу.

У квітні цього року Європейська комісія Енергетичного союзу визнала, що реалізація проекту «Північний потік-2» призведе до скорочення кількості транспортних коридорів поставок природного газу до країн ЄС, що посилить залежність від Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: