Чому «Нафтогаз» відновив переговори з «Газпромом»?

Читать на русском
З урахуванням транспортування ціна газу на кордоні України в травні-червні може скласти близько 190 дол., що на 13 дол. більше пропозиції Газпрому.

Із середини квітня цього року ціна природного газу з Російської Федерації виявилася нижчою за ціну, пропоновану європейськими постачальниками з урахуванням транспортних витрат на кордоні Україна-ЄС.

Про це пише кореспондент агентства «ЛігаБізнесІнформ» Євген Головатюк, повідомляє «Слово і Діло».

«З урахуванням транспортування ціна газу на кордоні України в травні-червні може скласти близько $190, що на $13 більше пропозиції «Газпрому», – пише Головатюк.

За інформацією, викладеною в статті, за останні півтора місяці на всіх газових біржах Європи спотові ціни зросли в середньому на 20% – до $160-165 за тис. куб. м.

Це підтверджує той факт, що з травня «Нафтогаз» і приватні трейдери з України різко скоротили імпорт природного газу з Європи. В травні поставки за реверсом не перевищували 98 млн куб. м проти 241 млн у квітні та 478 млн у березні.

У «Нафтогазі» побічно підтвердили ці припущення.

«Нафтогаз» навмисно мінімізував закупівлі газу в цьому кварталі. Ми активізуємо імпорт із липня, коли буде більш вигідна цінова пропозиція», – сказав 7 червня в ефірі «Шустер Live» глава держхолдингу Андрій Коболєв.

Відзначимо, що вартість спотового газу залежить від багатьох умов: температурного режиму, імпорту скрапленого природного газу, обсягів поставок із морських родовищ і динаміки закачування газу до ПСГ європейськими операторами. Тому прогнозувати ціну реверсного газу для України в третьому кварталі досить складно, на відміну від ціни з Росії, яка вираховується за формулою, закладеною в договір між «Нафтогазом» і «Газпромом» від 2009 року.

Нагадаємо, що 7 червня НАК «Нафтогаз України» звернулася до ПАТ «Газпром» із пропозицією про відновлення поставок природного газу в III і IV кварталах 2016 року та I кварталі 2017 року.

Сьогодні, 10 червня, директор із розвитку бізнесу НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко заявив, що ПАО «Газпром» пропонує неринкову ціну за свій газ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: