Роковини аварії на ЧАЕС: Зеленський закликав світ тиснути на рф, щоб уникнути нових радіаційних катастроф

Читать на русском
У роковини Чорнобильської аварії Зеленський закликав світ тиснути на росію для звільнення Запорізької АЕС. Станція вже 785 днів в окупації.
Фото: Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський закликав світову спільноту тиснути на росію для звільнення Запорізької АЕС, щоб уникнути нових радіаційних катастроф.

Про це йдеться у його заяві, присвяченій 38-м роковинам Чорнобильської катастрофи.

Загроза теракту на Запорізькій АЕС: які можливі наслідки у разі витоку радіаціїЩо відбувається на Запорізькій АЕС та якими можуть бути наслідки надзвичайної ситуації – на інфографіці.

Зеленський нагадав, що Чорнобильська атомна станція 35 днів була в окупації: російські військові розграбували лабораторії, взяли в полон охорону та знущалися з персоналу, використовували станцію для розгортання подальших військових дій.

«Уже 785 днів найбільша у Європі Запорізька атомна станція в заручниках у російських терористів. І це обов’язок усього світу – тиснути на росію так, щоб ЗАЕС була звільнена й повернута під повний контроль України та щоб усі атомні об’єкти в Україні були убезпечені від російських ударів. Лише це гарантуватиме, що світ не зазнає нових радіаційних катастроф – саме того, чим загрожує кожен день перебування російських окупантів на ЗАЕС», – заявив президент.

Нагадаємо, ЧАЕС була захоплена ще першого дня війни, 24 лютого. 31 березня 2022 року російські військові покинули територію станції, перед цим вони розграбували майно, а також знищили новітню Центральну аналітичну лабораторію.

Запорізьку АЕС було захоплено 4 березня 2022-го. Нещодавно володимир путін повідомив МАГАТЕ про плани перезапустити її, це ще більше посилює ризики небезпечних інцидентів.

Інші новини про ЗАЕС: з початку повномасштабного вторгнення АЕС пережила мінімум вісім повних та ще одне часткове знеструмлення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: