Рік на посаді: що встиг зробити для Донецької області Жебрівський?

Читать на русском

У суботу, 11 червня, голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський відзначив першу річницю на цій посаді. На момент призначення в червні 2015 року перед новим очільником області ставилися непрості завдання, пов’язані з питаннями безпеки, відновлення інфраструктури. Головним чином на це й спрямовані його губернаторські обіцянки.

За весь час роботи Жебрівського на чолі Донецької ВЦА «Слово і Діло» зафіксувало 49 його обіцянок, 19 з яких він виконав, 11 – провалив.

Серед найважливіших виконаних обіцянок губернатора варто відзначити реалізацію в регіоні низки інфраструктурних проектів та закупівлю високотехнологічного обладнання для закладів охорони здоров’я.

Першу обіцянку Жебрівський почав виконувати ще в липні минулого року, коли в рамках меморандуму про спільні наміри між урядами України та ФРН робочою групою було відібрано 7 інфраструктурних проектів у Донецькій області для фінансування за рахунок кредиту KfW. Ще близько двох десятків інженерно-транспортних проектів були подані до участі в новому проекті ООН «Економічне та соціальне відновлення Донецької та Луганської областей». Окремий відбір інфраструктурних проектів від обласної адміністрації Жебрівський оголосив 26 лютого 2016 року. Перші результати можна було побачити навесні цього року: так, наприклад, 10 травня після капітального ремонту відкрився міст через річку Жеребець між Донецькою та Луганською областями. Загалом же, станом на 11 травня в області за кошти держави та донорів було відновлено 2058 об’єктів на суму 624,3 млн грн.

Щодо другої обіцянки, то з моменту, коли вона була зафіксована, до лютого 2016 року лікарні області вже отримали низку високотехнологічних апаратів: нові наркозно-дихальні, штучної вентиляції легень, електрохірургічний апарат, відеоендоскопічний комплекс, апарат плазмоферезу, УЗД, система інтенсивної терапії для новонароджених та багато іншого.

А от із чим Жебрівський не впорався, то це з протидією контрабанді. Хоча в Донецькій області й були створені зведені мобільні групи для боротьби з контрафактом, завдяки яким рівень контрабанди через лінію розмежування суттєво знизився, волонтери констатують: контрабанда в області є, причому займаються нею почасти самі військові. Ситуація ускладнюється ще й тим, що суцільної лінії розмежування не існує, натомість між блокпостами є безліч невеликих доріг і стежок, якими можна обійти прикордонників. 9 червня Павло Жебрівський сам визнав, що побороти контрабанду в підконтрольному йому регіоні поки не вдалося.

Якщо говорити про найвагоміші обіцянки губернатора, на виконання яких ще чекають жителі області, то до них аналітики проекту віднесли облаштування 20 опорних шкіл та трансляцію українського телебачення на окуповані території. Першу він дав 4 березня, другу – 12 квітня цього року.

Якщо розподілити обіцянки голови ВЦА за напрямками, то можна визначити, що найбільше уваги він приділив охороні здоров’я, інфраструктурі, держуправлінню й місцевому самоврядуванню, соціальній сфері та освіті.

Найбільша кількість обіцянок за часом, природно, припадає на перші місяці роботи Жебрівського, а от в останні 2 місяці донецький губернатор у публічній площині був малопомітним.

У рейтингу відповідальності голів обласних адміністрацій Павло Жебрівський посідає 14 місце з 21. Лідирують там наразі очільники Харківщини та Черкащини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: