У Черкаській ОДА не змогли повністю забезпечити фінансування гемодіалізу

Читать на русском
З 252 жителів області, які проходять процедуру гемодіалізу, 86 є пацієнтами центру Фрезеніус.
Голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко

Голова Черкаської обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко, всупереч обіцянці, цього року зміг забезпечити клієнтів приватного німецького медичного центру «Фрезеніус Медикал Кер Україна» фінансуванням лише на 70%.

Юрій Ткаченко запевнив, що хворі, які отримують послуги в медцентрі «Фрезеніус», будуть забезпечені фінансуванням на 100%. Цю обіцянку «Слово і Діло» зафіксувало 16 березня 2015 року.

В результаті виконання поставленого завдання депутати Черкаської обласної ради внесли зміни до бюджету ще на початку березня 2015 року. Згідно з рішенням, на лікування хворих, що проходять процедуру гемодіалізу, виділялося близько 11 млн грн. Більше 8 млн грн з цієї суми передбачалося виділити власне на лікування. Ще 3 млн мають піти на погашення заборгованості за медичні послуги, надані хворим минулого року.

Незважаючи на те, що 12 червня 2015 року Черкаська ОДА виділила 8 млн грн, під час особистого прийому громадян 15 липня 2015 року року Юрій Ткаченко зазначив, що продовжуються скарги хворих із нирковою недостатністю на брак фінансування гемодіалізу. На той момент «Фрезеніус» отримав менше мільйона гривень.

Вже 8 вересня 2015 року стала відомою причина недостатнього фінансування гемодіалізу. Мер Черкас Сергій Одарич повідомив, що державні кошти мають іти виключно до державних медустанов, відповідно, «Фрезеніус» не отримає з державної скарбниці ані копійки. Мер сподівається, що вдасться передбачити фінансування послуги, а не закладів.

12 квітня 2016 року заступник начальника управління охорони здоров'я Черкаської ОДА Олег Найдан повідомив, що цього року обласна рада виділила місцевим бюджетам майже 19 млн грн на компенсацію оплати послуг гемодіалізу в «Фрезеніусі». Це становить понад 70% вартості запланованої медичної допомоги. За його словами, з наступного року фінансування вже буде забезпечене на 100%.

Відзначимо, що з 252 жителів області, які проходять процедуру гемодіалізу, 86 є пацієнтами центру «Фрезеніус». Торік обласна влада передбачила субвенцію для районів на ці цілі. Вона забезпечила 38% витрат на лікування хворих із нирковою недостатністю.

На посаді голови Черкаської ОДА Юрій Ткаченко дав 70 обіцянок, з яких 47 виконав, а 7 – провалив. Коефіцієнт його ефективності становить 67%, що є високим показником серед голів обласних адміністрацій. Із повним переліком обіцянок Ткаченка можна ознайомитися на сторінці. Порівняти роботу голови Черкаської ОДА з роботою його колег з інших обладміністрацій можна за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: