Кабмін ухвалив антикорупційні правила користування надрами

Читать на русском
Вся інформація щодо аукціонів та їх проведення стає публічною ще до проведення конкурсу. Самі конкурси будуть транслюватися на сайті Державної служби геології та надр України.

Уряд України вніс зміни до постанови КМУ, згідно з якою надання спецдозволів на користування надрами буде здійснюватися через проведення аукціонів.

Про це пише прес-служба Українського кризового медіа-центру, повідомляє «Слово і Діло».

У документі, ухваленому Кабміном, є низка істотних змін. «Ключова з них – це прозора процедура, яка не лише створює сприятливі умови для інвестора, а й значно зменшує корупційні ризики», – каже перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Юлія Ковалів.

Відтепер вся інформація стає публічною: термін подання заявок, їхній час. І все це ще до проведення конкурсу. Проведення конкурсів на отримання права спеціальних дозволів на користування надрами будуть транслюватися на сайті Державної служби геології та надр України.

«Кожен з нас зможе стежити за тим, як проходитиме цей аукціон. Крім того, в онлайн-режимі можна буде отримувати інформацію про будь-які процедурні дії – надання дозволів або, навпаки, відмови», – пояснює Ковалів.

Примітно, що нововведення в проведенні аукціонів зобов'язують потенційного інвестора вказувати бенефіціара та всіх пов'язаних із ним осіб. Таким чином, істотно спрощується розпізнання сумнівних інвесторів із реєстрацією в офшорних зонах.

«Якщо в компанії є група осіб, одна з яких не виконує роботи та не користується надрами, або має заборгованості за рентними платежами, відповідно, доступ обмежать для всіх осіб такої групи», – зазначила Юлія Ковалів.

Нагадаємо, у ФДМ вважають, що продавати державне майно за старим законодавством нерентабельно.

Як раніше повідомляло «Слово і Діло», однією з основних причин інтересу керівництва Сполучених Штатів Америки в Україні є її багаті природні ресурси та економічні активи у вигляді низки потужних державних підприємств.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: