США товаришують з Україною через чорноземи та корисні копалини – The Nation

Читать на русском
Американські експерти проаналізували політику Вашингтона стосовно України і дійшли висновку, що основною причиною зацікавленості Штатів Україною, окрім можливості ослабити Росію, є її природні ресурси й економічні активи.
Фото: Українське Фото

Однією з основним причин інтересу керівництва Сполучених Штатів Америки до України є її багаті природні ресурси й економічні активи у вигляді ряду потужних державних підприємств.

Про це у своєму авторському матеріалі для видання The Nation розповідає американський журналіст Александр Рід Келлі, передає «Слово і Діло».

Так, група американських експертів – професор економіки університету Міссурі Майкл Хадсон, професор політекономії Університету Віснонсіну Джеффрі Соммерс і колишній радник Держдепу США Джеймс Карден – переконані, що Захід у своєму втручанні в українську політику керується перш за все власними економічними інтересами.

«Україна володіє багатими природними ресурсами, які у випадку їх освоєння можуть принести величезний статок тому, хто буде ними володіти. Там є запаси нафти, природного газу і мінералів, включаючи уран, який є паливом для ядерних реакторів і начинкою для бомб. Дві третини території країни займають багаті чорноземи, які, навіть незважаючи на слабке використання, зробили Україну третім у світі експортером кукурудзи і п'ятим – пшениці», – йдеться у статті. Деякі американські корпорації – наприклад, Monsanto й Cargill – не приховують свого інтересу до українських чорноземів.

Західні енергетичні гравці також намагаються закріпитися в Україні. До прикладу, навесні 2014 року, усього через 3 місяці після приходу нової влади, до ради директорів української енергетичної компанії Burisma Holdings увійшов син віце-президента США Джо Байдена.

Однак сировина – не єдине, що цікавить Захід в Україні. До списку пріоритетів входять також українські державні підприємства, які зрештою можуть стати надбанням пов'язаних з МВФ бізнес-корпорацій, якщо Україна не зможе розрахуватись із власними боргами перед Фондом.

«Життя не просто подорожчає; держава може також втратити свою власність і ті підприємства, які їй належать. У тому випадку, якщо країна не зможе розплатитися за боргами, МВФ за допомогою «обумовленностей», передбачених у кредитній угоді, матиме право на законних підставах вступити у володіння цими активами, а потім продати їх іноземним претендентам у ході приватизації», – пише Келлі.

Нагадаємо, сьогодні Арсеній Яценюк завершив свій 3-денних візит до США, де провів зустрічі з віце-президентом Джо Байденом, директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард, міністром енергетики США Ернестом Монізом, міністром фінансів Джейкобом Лью та міністром торгівлі Пенні Прітцкер.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: