Депутати не захотіли створювати в Україні представництво НАТО

Читать на русском
Верховній Раді не вистачило депутатських голосів для створення в Україні представництва НАТО.

На сьогоднішньому засіданні Верховної Ради народні депутати не проголосували за ратифікацію угоди між урядом України та Організацією Північноатлантичного договору про статус представництва НАТО в Україні, який був підписаний 22 вересня 2015 року в Києві.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

Так, за закон, яким передбачалося створення представництва Альянсу в Україні, проголосували на двох сигнальних голосуваннях спочатку 199, а потім 201 депутат із 226 необхідних.

Під час представлення документа міністр закордонних справ України Павло Клімкін з трибуни парламенту заявив, що «це буде фактично посольство НАТО в Україні».

Що можуть запропонувати Україна і НАТО один одному?Багато політиків обіцяли приєднання України до Північноатлантичного альянсу. Поступово Збройні сили країни переходять на стандарти НАТО, а також поглиблюють співпрацю із західними союзниками.

«Це представництво буде фактично повноцінним посольством... Персонал буде користуватися всіма привілеями Віденської конвенції. Через це представництво буде проходити координація всіх проектів, які зараз проходять у сфері нашої взаємодії з НАТО», – сказав очільник українського МЗС, і додав, що створення представництва «не є технічним моментом, це дуже важливий момент, який дозволить нам отримати нову динаміку у взаємодії з Альянсом».

Перший заступник голови Верховної Ради України Андрій Парубій залишився незадоволений результатом голосування. Він попросив представників фракцій обговорити питання дисципліни на засіданнях і пообіцяв повернутися до голосування за цей закон. «Це те, що знищить нас... Не політичне протистояння, а відсутність можливості приймати рішення», – сказав Парубій, закриваючи засідання парламенту.

Нагадаємо, наприкінці минулого року генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вперше відвідав Україну, де підписав низку договорів про співпрацю, серед яких була й угода про створення представництва НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: