Дайджест урядових обіцянок від «Слова і Діла» за 25-31 липня

Читать на русском

Тиждень, що минув, ледь не став останнім для чинного складу уряду, однак це не завадило членам Кабінету міністрів дати 9 нових обіцянок і виконати 3 старих. Не обійшлося й без провалених зобов'язань. За останні сім днів їх виявилося більше, ніж успішних: одразу 4 міністри не змогли дотримати свого слова і додали до свого пасиву по одній невиконаній обіцянці.

Що обіцяли і що виконали?

Найбільш «багатообіцяючими» урядовцями цього тижня виявилися прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк та віце-прем'єр-міністр Володимир Гройсман, якого Кабмін навіть устиг призначити тимчасово виконуючим обов'язки прем'єра.

Так, Арсеній Яценюк дав три нові обіцянки. Перша – що між ним та Президентом не буде жодного політичного протистояння й боротьби за повноваження. Про це прем'єр сказав 28 липня. Тоді ж, звертаючись до журналістів, Яценюк пообіцяв, що скоротить витрати на чиновницький апарат до мінімуму, залишивши депутатів та членів уряду «на голому окладі».

Не забув прем'єр і про лайнер Малайзійських авіаліній, уламки котрого протягом двох тижнів не могла дослідити міжнародна експертна комісія. Незважаючи на це, 29 липня Яценюк пообіцяв, що винних у катастрофі лайнера обов'язково знайдуть і покарають.

Своєю чергою, Володимир Гройсман, якого призначили відповідальним за розслідування катастрофи Boeing 777, заявив, що українська армія не збирається повертати контроль над територією, де знаходяться уламки літака, силовим шляхом, а також не вестиме бойових дій у радіусі 20 кілометрів.

Зоною бойових дій минулого тижня переймався й міністр закордонних справ Павло Клімкін. 30 липня в інтерв'ю виданню Reuters він запевнив, що Збройні сили України не будуть атакувати Донецьк та Луганськ. Ці слова цілком відповідають обіцянці Президента Петра Порошенка про те, що в обласних центрах Донбасу буде реалізовано його мирний план.

Економічна та фінансова криза, що торкнулася ледь не всіх галузей української економіки, залишила відбиток і на державному управлінні. Так, міністр юстиції Павло Петренко заявив про ліквідацію реєстраційних служб та передачу всіх їхніх обов'язків центрам надання адміністративних послуг. Слідом за цим пролунала заява віце-прем'єра Володимира Гройсмана про скорочення контролюючих органів учетверо. Коментуючи це рішення, Гройсман пообіцяв, що кількість таких органів зменшиться з 80 до 20.

Утім, в уряді не лише скорочують видатки, але й шукають додаткові джерела доходів. Так, аби зменшити навантаження на бюджет та не дати в умовах війни занепасти українському спорту, Дмитро Булатов збирається поповнювати бюджет свого міністерства 10 відсотками доходів від державної лотереї.

Що ж до виконаних обіцянок, то цього тижня здійснились одразу дві обіцянки, котрі чекали на виконання вже кілька місяців. Так, цього тижня «Слово і Діло» зафіксувало, що обіцяний наприкінці травня Людмилою Денісовою офіс представника Президента в Херсоні нарешті запрацював.

Також українці нарешті дочекалися паралельного – паперового і електронного – документообігу в Кабінеті міністрів. Відповідну обіцянку 11 липня дав міністр Кабінету міністрів Остап Семерак.

Крім того, експерти «Слова і Діла» вирішили, що прийшов час підбити підсумок під обіцянкою міністра фінансів Олександра Шлапака. В середині квітня головний фінансист країни пообіцяв, що перший транш кредиту МВФ Україні не буде використаний на погашення заборгованості перед Росією. У відповідь на інформаційний запит проекту в Мінекономіки повідомили, що кошти кредиту були спрямовані виключно на бюджетні програми.

Ще одна обіцянка Шлапака потрапила в розряд невиконаних. Незважаючи на впевненість міністра, курс гривні відносно американського долара відчутно впав. Порівняно з показником 11,63, що був зафіксований у середині червня, станом на 30 липня долар виріс у ціні ще приблизно на 50 копійок.

Не змогли дотримати свого слова міністри охорони здоров'я та спорту. Громадськість так і не дочекалася від Олега Мусія звіту про його роботу, який він пообіцяв ще 5 березня. Досі не представив оновлену структуру Мінмолодьспорту і Дмитро Булатов.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, на відміну від колег з уряду, поставив конкретні строки виконання своєї обіцянки про відновлення водопостачання у Слов'янську за 3 дні після подачі електроенергії, але з нею не впорався: у визначений термін близько 10% населення міста так і залишалося без води.

Що відповідають міністри?

Своєю чергою, «Слово і Діло» також поцікавилося станом виконання найбільш актуальних обіцянок членів уряду. Цього тижня під прицілом журналістів проекту опинилися Ігор Швайка, Олександр Сич, Дмитро Булатов і Павло Петренко.

Так, очільник Міністерства аграрної політики повідомив кореспонденту «Слова і Діла», що скасовувати пільги для сільгоспвиробників уряд не збирається. А 31 липня голова Держагентства лісових ресурсів, що входить до структури аграрного відомства, розповів, що навіть в умовах фактичної військової агресії проти України зарплати працівників агентства виросли на 10%.

Кількома днями раніше віце-прем'єр-міністр України Олександр Сич заявив, що найближчим часом українська молодь отримає 12 спеціальних національних проектів. Інший міністр, до компетенції якого входить піклування про молодь – очільник Мінмолодьспорту Дмитро Булатов повідомив кореспонденту «Слова і Діла», що Україна підтримуватиме своїх спортсменів у Криму і фінансуватиме спорт за рахунок державної лотереї.

Також, відповідаючи на запитання журналіста проекту, Булатов розповів, що в України досі є шанс провести «Євробаскет-2015». Однак на запитання, яким він бачить розвиток своєї галузі найближчими роками, Булатов відповісти не зміг.

Крім того, поспілкувавшись із міністром юстиції Павлом Петренком, кореспондент «Слова і Діла» з'ясував, що обіцянка про новий тип центру державної реєстрації вже виконується. За словами чиновника, в Києві запрацював модельний офіс держреєстрації. Також Петренко розповів, що державні службовці отримуватимуть зарплати, еквівалентні доходам державних органів.

На запитання про те, які санкції Україна застосує проти тих, хто сприяв анексії Криму та підтримує тероризм і сепаратизм в Україні, Петренко відповів, що це буде широкий спектр обмежень – від заборони в'їзду до торгових обмежень з боку ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: