Сенат США представив новий законопроєкт щодо допомоги Україні

У Сенаті США висунули новий, компромісний законопроєкт, який стосується додаткового фінансування і об'єднує виділення коштів на допомогу Україні, Ізраїлю та на зміцнення південного кордону США.

Про це повідомляють пресслужба Білого дому та сайт Сенату США.

Зазначається, що загальна сума підтримки складає 118,28 млрд доларів. З цієї суми 60,06 млрд передбачено на підтримку України, 14,1 млрд – Ізраїлю. Охорону кордону пропонують профінансувати на 20,2 млрд доларів.

З пакету допомоги Україні близько 20 млрд доларів буде спрямовано на заміщення складів у США, ще близько 14 млрд доларів підуть на закупівлю нової зброї для ЗСУ в американських компаній.

Крім того, близько 15 млрд буде направлено на продовження підтримки України США через військове навчання, обмін розвідданими, збільшення присутності та інші підтримуючі дії.

Також близько 8 мільярдів доларів мають піти на пряму бюджетну підтримку України, а близько 2 мільярдів – на підтримку пріоритетних галузей її економіки.

Як повідомляється, основною відмінністю нової пропозиції є те, що понад 13 мільярдів доларів виділено на безпеку кордонів, що було головним предметом суперечок під час багатомісячних переговорів у Сенаті.

Президент США Джо Байден закликав ухвалити новий законопроєкт і пообіцяв у разі прийняття підписати його у найкоротші терміни.

Нагадаємо, 1 лютого у Сенаті США анонсували голосування за допомогу Україні, про що заявив лідер демократичної більшості Чак Шумер. Планувалось, що це голосування відбудеться до 7 лютого.

Також повідомлялося, що Палата представників Конгресу США наступного тижня проголосує за законопроєкт про допомогу Ізраїлю у розмірі 17,6 млрд доларів без виділення коштів для України.

Ідею розділити допомогу Ізраїлю та кошти для України розкритикували у Білому домі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО