Росія змушує іноземні компанії платити за вихід зі свого ринку – ЗМІ

Російські терористи придумали черговий «безпрограшний» спосіб поповнити бюджет, який тріщить по швах; тепер вони змушують іноземні компанії, які планують покинути російський ринок, платити за це.

Про це повідомляє видання Financial Times.

За даними видання, першою жертвою російського здирництва стала норвезька компанія Wenaas – вона змушена була піти за укладення угоди про «добровільну пожертву» до бюджету країни-терориста за право покинути російський ринок. Цю угоду компанія уклала після того, як продала свою мережу готелів на території рф; сума угоди склала 203 млн євро, і до цієї суми входить «10-відсотковий внесок до бюджету російської федерації».

У матеріалі наголошується, що незабаром таких компаній побільшає; тепер весь західний бізнес, який не встиг вчасно покинути росію, змушений буде профінансувати російський бюджет прямими платежами.

Якщо раніше кожна компанія могла зробити вибір – заплатити російським здирникам 10% від суми угоди або отримати відстрочку на кілька років, то тепер кожна транзакція, яка пов'язана з бажанням західної компанії покинути ринок рф, повинна бути узгоджена з так званою «урядовою комісією з іноземних інвестицій».

Фактично, це пастка для західного бізнесу, який подав понад 2000 заявок на вихід – «комісія» проводить три засідання на місяць і на кожному з них розглядається щонайбільше сім заявок, де члени цієї групи благословенних державою здирників вирішують, який бізнес достатньо «дозрів», щоб вибивати з нього гроші, а кого варто залишити подумати ще.

При цьому будь-яка компанія, яка погоджується зробити подібний платіж до бюджету росії, повинна розуміти, що тим самим вона фінансує війну в Україні.

Нагадаємо, що в Україні Національне агентство із запобігання корупції внесло австрійський банк Raiffeisen Bank International в список міжнародних спонсорів війни рф проти України. Банк відмовляється залишати російський ринок і вважається у рф одним з системно важливих.

За рік війни України проти росії тільки 9% з майже 1500 світових компаній пішли з російського ринку. Загальний річний виторг понад 1200 підприємств, які досі працюють на ринку росії, становить 290 млрд доларів. Це п'ята частина ВВП країни-агресора.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО