Швейцарія може дозволити реекспорт своєї зброї в Україну: що відомо

Комісія з безпеки Національної ради Швейцарії (нижня палата парламенту цієї країни) ухвалила подання та депутатську ініціативу, якою передбачено дозвіл на реекспорт швейцарської зброї з третіх країн до України.

Про це повідомляє офіційний сайт парламенту Швейцарії.

Зазначимо, що країна дотримується суворого військового нейтралітету. Згідно з чинним законом про військове майно, експорт та реекспорт не може бути схвалений у тому випадку, якщо країна-одержувач зброї перебуває у стані збройного конфлікту. Відповідно, ті держави, які мають намір передати Україні зброю швейцарського виробництва, не можуть цього зробити.

Влітку 2022 року Швейцарія заблокувала передачу Україні бронетранспортерів із Данії. А вже на початку цього року вона наклала вето на постачання військових матеріалів для ЗСУ з Іспанії.

Як зазначається, пропозицію про зміну закону, який призводить до таких обмежень, підтримали 14 членів комісії з безпеки Національної ради Швейцарії, проти висловилися 11 парламентаріїв.

У спільній заяві йдеться про те, що декларації про заборону реекспорту, які підписують покупці швейцарської зброї, мають бути скасовані у разі порушення заборони застосування сили відповідно до міжнародного права.

«Більшість членів комісії вважає, що Швейцарія має зробити свій внесок у європейську безпеку і, відповідно, надати підтримку Україні. На їхню думку, запропоновані поправки відповідають закону про нейтралітет, оскільки вони не дозволяють прямий експорт військової техніки до зон конфліктів, а стосуються тільки декларацій про заборону реекспорту з країн, які закуповують швейцарську зброю», — цитує заяву офіційний сайт.

При цьому, для внесення змін до закону буде потрібно схвалення обох палат парламенту Швейцарії.

Нагадаємо, що США продовжують тиснути на Швейцарію в питанні заморожених активів рф.

Раніше уряд Швейцарії схвалив рішення про запровадження санкцій проти 141 фізичної та 49 юридичних осіб, згаданих у дев’ятому санкційному пакеті Європейського союзу.

Перед цим Швейцарія приєдналася до санкцій ЄС та встановила ліміт цін на російську нафту.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО