Адміністрація Байдена схиляється до передачі Україні зброї для ударів по російських цілях у Криму – NYT

США хоч і визнають Крим частиною України, після початку повномасштабної війни відмовлялися надати зброю, необхідну для завдання ударів по російських цілях на півострові. Але тепер ця лінія адміністрації Байдена починає пом'якшуватися.

Про це повідомляє The New York Times із посиланням на офіційних осіб США.

За інформацією видання, після кількох місяців обговорення з українськими офіційними особами адміністрація Байдена нарешті починає визнавати, що Україна потрібна зброя для завдання ударів по російських цілях у Криму – навіть якщо такий крок збільшить ризик ескалації, кажуть американські чиновники.

У Білому домі дійшли висновку: якщо Україна покаже росії, що її контроль над Кримом під загрозою, це зміцнить позицію Києва на будь-яких майбутніх переговорах. Крім того, побоювання, що росія застосує у відповідь тактичну ядерну зброю, розвіялися, вважають чиновники та експерти США. Хоча вони попередили, що ризик лишається.

За словами джерел видання, США обговорюють з Україною використання американської зброї – від ракетних систем HIMARS до бойових машин Bradley – для можливого населення ударів по сухопутному коридору, який з'єднує Крим із росією через окуповані Мелітополь та Маріуполь.

При цьому в адміністрації Байдена не думають, що Україна зможе повернути Крим військовим шляхом – все ще є побоювання, що такий крок змусить путіна відповісти ескалацією. Але, за словами офіційних осіб США, росію потрібно переконати, що Крим перебуває в небезпеці – частково для зміцнення позиції України на переговорах.

Нагадаємо, глава української розвідки Кирило Буданов заявив, що Україна поверне тимчасово окупований Крим комбінованим шляхом – військовою силою та дипломатією.

Раніше президент Володимир Зеленський говорив, що підтримає деокупацію Криму невійськовим шляхом, якщо такий спосіб є.

Колишній командувач армії США у Європі генерал Бен Ходжес вважає, що Україна може звільнити півострів упродовж 2023 року.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО