У Лаврова заявили, що не віддадуть контроль над ЗАЕС для створення безпечної зони

Офіційна представниця міністерства закордонних справ рф Марія Захарова у понеділок, 5 грудня, заявила, що російська сторона не буде передавати контроль над окупованою Запорізькою АЕС в межах угоди про створення зони ядерної безпеки довкола неї.

Про це повідомляється на сайті МЗС росії.

«Про жодне виведення ЗАЕС з-під російського контролю або передання контролю над нею якійсь «третій стороні» не може і йтися. Станція розташована на російській території і повністю управляється росією», – заявила Захарова.

Згідно зі словами речниці російського МЗС, Кремль виходить із того, «що тільки ми здатні забезпечити фізичну та ядерну безпеку ЗАЕС».

При цьому, Захарова спростувала твердження генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаеля Гроссі про те, що Україна та росія близькі до укладання угоди щодо ЗАЕС.

«Питання в принциповому плані полягає в тому, чи готовий Київ узяти на себе зобов'язання припинити обстріли і спроби захоплення ЗАЕС, а також чи зможе МАГАТЕ домогтися виконання українцями таких гіпотетичних домовленостей», – сказала речниця Лаврова.

Нагадаємо, що у Міжнародному агентстві з атомної енергії сподіваються до кінця року досягти угоди щодо створення зони безпеки навколо Запорізької АЕС.

Окрім цього, експерти МАГАТЕ вимагають від росії, щоб її війська залишили Запорізьку АЕС.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, як часто росія обстрілювала Запорізьку АЕС (станом на середину жовтня).

Раніше міністр закордонних справ рф Сергій Лавров заявив, що росія «не просила» про переговори з Україною, але «готова вислухати».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО