Як путін міг би застосувати тактичну ядерну зброю: названі три сценарії

Хоча для більшої частини світу застосування ядерної зброї є немислимим, російська військова доктрина припускає це. Відповідно до принципу «ескалація задля деескалації» володимир путін може провести «ядерну демонстрацію» як попередження для Заходу. Тим більше, що в росії вже неодноразово загрожували «непередбачуваними наслідками» у відповідь на втручання у війну в Україні.

Американське видання Politico привело три сценарії, як путін може застосувати тактичну ядерну зброю як «попереджувальний постріл».

Перший сценарій – атмосферне випробування ядерної зброї. Видання пише, що найменш провокаційним було б відновлення путіним випробувань шляхом вибуху ядерної боєголовки малої потужності високо над Новою Землею, старим радянським полігоном в Арктиці.

Це завдало б мінімальних збитків, але мало б величезний психологічний ефект: це був би перший ядерний вибух наддержави після завершення випробувань у 1992 році, і перша бомба, підірвана в атмосфері США або росії після того, як такі випробування були заборонені у 1963 році.

Другий сценарій – атмосферне випробування над територією України. Це, як пише Politico, провокаційніша демонстрація зброї.

Такий потужний вибух над Києвом був би не лише «видовищним», а й викликав би тривалі перебої з електрикою та зв'язком, які, можливо, торкнулися б сусідніх країн-членів НАТО і самої росії.

Третій сценарій – наземний вибух на території України. Видання пише, що це найнебезпечніший і тому найменш ймовірний сценарій використання тактичної ядерної зброї для досягнення конкретної військової мети.

Також путін міг би підірвати тактичну ядерну боєголовку для знищення військових чи логістичних цілей у малонаселеній частині західної України, наприклад, десь у сільській місцевості – після попередження людей у районі цілі про евакуацію.

Втім, навіть вибух ядерної зброї малої потужності мав би катастрофічні наслідки на території і, залежно від висоти вибуху, він також може поширити затяжні радіоактивні опади.

Нагадаємо, 5 травня російські військові під час навчань у Калінінграді відпрацювали пуск мобільних комплексів балістичних ракет типу «Іскандер» із ядерною зброєю.

Крім того, нещодавно Дмитро Медведєв заявив, що дії НАТО підвищують ймовірність прямого конфлікту між Альянсом та росією, а це ризикує перейти у «повноцінну ядерну війну».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО