Євросоюз запровадить ембарго на нафту з росії упродовж доби - віцепрем’єрка

Згідно зі словами віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, нафтове ембарго Євросоюзу проти країни-агресора може бути погоджене протягом найближчої доби.

Про це вона заявила під час телемарафону UAразом.

Як вона зазначила, нафтове ембарго проти росії погодять у найближчі 24 години. Вочевидь, рішення з'явиться за мотивами зустрічі глави Єврокомісії Урсули фон дер Ляйєн з проросійським прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном.

«Ще 30 днів тому можливе ембарго ЄС на нафтопродукти виглядало малоймовірним. Зараз ми очікуємо, що це рішення буде прийняте менш ніж через 24 години», – заявила Стефанішина.

Віце-прем'єрка також назвала «проривними» низку раніше ухвалених західними країнами рішень. Прикладів запроваджених ними проти країни-агресора обмежень, за словами Стефанішиної, подібних до яких не було десятиліттями.

Нагадаємо, що план Європейського союзу щодо повної заборони на російську нафту не виправдовує очікувань, оскільки він загрожує енергетичній безпеці Угорщини. Країна все одно проти санкцій ЄС щодо російської нафти.

Напередодні Єврокомісія презентувала план шостого пакету санкцій проти росії. Він передбачає поетапну відмову від російської нафти. Постачання нафти повинні були припинені протягом шести місяців, але для Угорщини та Словаччини передбачено триваліший перехідний період – 20 місяців (до кінця 2023 року).

Зазначимо, що Угорщина і раніше відмовлялася підтримувати ембарго на постачання російської нафти та газу.

Крім того, Угорщина була однією із країн, яка погодилася платити за російський газ рублями.

Нещодавно стало відомо, що три країни ЄС можуть бути звільнені від нафтового ембарго до 2024 року.

Також нагадаємо, що радниця міністра енергетики Лана Зеркаль розповіла подробиці європейських перемовин щодо ембарго на російську нафту.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО